Nature min

Psykosociala insatser rekommenderas vid schizofreni och för första psykosen/tidiga tecken på psykos. Litteraturen är olikartad och ofta med motsägelsefulla resultat.

Vi genomförde en paraplygranskning av (nätverks)metaanalyser av randomiserade kontrollerade studier där psykosociala behandlingar jämfördes med kontrolller med behandling som vanligt /aktiva interventioner.

Psykiatrin bör prioritera tidig intervention för att upptäcka och förhindra schizofreni/valfri familjeintervention för tidig psykos. 

Vid schizofreni  bör användas kognitiv beteendeterapi (KBT)/kognitiv träning/alla familjeinterventioner/ordna arbete (IPS), men andra insatser kan vara till hjälp för särskilda resultat.

Effekten verkar ofta vara liten, men medium för tidig behandling.

Läs mer hos Nature.

Kommentar  
Många faktorer påverkar säkert resultaten. De första studierna med färre personer brukar ge bättre resultat än senare. Sedan sådana här behandlingar skall följa ett protokoll, men folk kan ändra protokollet och därmed ge en lite annorlunda behandling än från början. Sedan verkar placeboeffekten öka med tiden. Nu är medicinerna lite bättre och rimligare doser med mindre biverkningar.
Kan det inte vara så att schizofrenin är lindrigare idag och att patienterna har mer utbildning för att klara sig. Idag talas det högt om schizofreni. Det gjordes det inte förr innan internet.
Jag tycker att effekten på behandlingarna är lägre än de var för 15 år sedan. Det har tidigare sagts att KBT mot psykos saknar effekt, men här säger man att effekt finns. Kognitiv träning har också ansetts av vissa sakna effekt, men här hittar man effekt.