Amerikanska forskare har funnit bevis för att en högre konsumtion av havsfisk kan minska risken att få bipolär sjukdom (I, II, spektrum), men däremot inte schizofreni. Fynden stöder hypotesen att ett otillräckligt intag av omega-3 essentiella fettsyror ökar risken för affektiv sjukdom säger forskarna.

Forskarna undersökte hur livstidsrisken för olika bipolära tillstånd och schizofreni varierade mellan olika länder. Dessa data jämfördes sedan med skillnaderna i konsumtion av havsfisk.

Högre havsfiskkonsumtion gav mindre risk för bipolära tillstånd med en tröskel på 23 kg per person/år. Det motsvarar 300 g havsfisk per dag och maximalt 3 g EPA + DHA (omega-3 fettsyror) per person och dag. Inget signifikant samband fanns dock för schizofreni.

Dessa data stöder att affektiv sjukdom svarar mer selektivt på omega-3 fettsyror än schizofreni och skapar en ökad förståelse för pågående kliniska studier med omega-3 fettsyror vid bipolär sjukdom.

Kommentar:

De visar att hög havsfiskkonsumtion kan förbygga uppkomsten av bipolär sjukdom troligen, men ej schizofreni. Däremot tycker jag inte att de har bevisat att fiskolja är ineffektivt om redan schizofreni har uppstått. Det finns bevis för att halterna av omega-3 fettsyror är för låga vid schizofreni, vilket kan bero på en ökad nedbrytning genom oxidation. Det går att argumentera att om någon fått bipolär sjukdom trots rikligt med omega-3 fettsyror i dieten så kanske inte dessa har effekt på denna persons affektiva sjukdom.

Källa:

Am J Psychiatry 160: 2222-2227