Appen, Rejoyn, har utvecklats av Otsuka och Click Therapeutics.

Rejoyn ger 6 veckors behandling i kognitiv beteendeterapi (KBT)-baserade lektioner, övningar för emotionella ansikten minnesuppgifter (EFMT) och personliga påminnelser och meddelanden. KBT-baserade lektioner är tillgängliga i 4 veckor utöver den inledande 6-veckorsperioden.

Personer som använder Rejoyn "blev definitivt bättre", sa John Torous docent vid Harvard. Men "personer som använder en skenversion av appen hade också denna till synes likvärdiga förbättring också," sa han.

Torous påpekade att hans team driver Mindapps.org, som listar närmare 600 appar för mental hälsa, varav de flesta är gratis eller kostar mindre än 10 USD. Ingen är FDA-godkänd, men "det finns ingen anledning till varför någon inte kunde ta en av dessa appar och prata med sin läkare om det", sa han.

Läs mer hos Medscape.

Kommentar  
Om man ser videon får man veta att psykiatern i USA skriver ett recept på appen. På apoteket får man appen och antagligen tar de betalt för appen via personens sjukförsäkring. Begränsningarna är krav på smartphone, att man måste kunna engelska och kunna använda appar.

Problemen med appar är att få använder dem någon längre tid. Det kan ju bero på som för denna app att effekten är liten och svårmätbar. En studie visade att bara 4 % använde appar en längre tid, men peer support appar användes av 35 %.