Sök efter typ av självhjälp

AmazonEn tredjedel av klädplaggen som slängs har fel på blixtlåset.

Mina långbyxor nöttes sönder vid knäet och jag behövde ett par nya byxor. Hittade ett par jeans köpta för bara 25 kr (ordinarie pris 45 kr) på secondhand för blixtlåset var skadat. Löparen hade lossnat från ena sidan troligen under en tvätt. Jag försökte först sätta in blixtlåset i löparen, men det gick inte.

Med en spetsig smal tång drog jag ut taggarna längst ner en och en. När jag dragit ut 3 taggar längst ner kunde jag trä in blixtlåset i löparen. Det fungerade nu perfekt. För att det inte skall lossna igen satte jag på lite kontaktlim längst ner. Om man gjort det en gång tar det bara 2 minuter.

Tidigare har jag haft problem med att blixtlåset delar sig efter man dragit upp det. Det beror på att löparen har slitits och det blivit glapp. Jag har försökt knipa åt löparen försiktig med tång, men det var svårt att få det att fungera. Jag gick tidigare till en sömmerska som bytte löpare för 50 kr, men hon har slutat. En skomakare testade en löpare som heter ZlideOn, men den kostade nog 150 kr.

Jag har sett att Amazon säljer ett kit med 2 tänger, löpare mm för 160 kr. Det klarar nog inte alla blixtlås men de flesta. Det är enkelt att byta löpare. Man mäter blixlåsets bredd och kan då uppskatta löparens storlek. Med en av tängerna tar man bort stoppern upp till. Tar bort den felaktiga löparen och sätter in den nya. Sedan testar man om den fungerar och sätter tillbaka stoppern. På Youtube finns videos hur man lagar blixtlås.

Kommentar  
Det går att sy fast ett nytt blixtlås för hand enligt denna beskrivning.
https://thedailysew.com/blog/2018/06/how-to-sew-in-a-zipper-by-hand/
En sömmerska tar 400-500 kr för att sy ett blixtlås. Men på nätet beskrev en hur man limmar med textillim fast blixtlåset + lite sömnad. Secondhand säljer blixtlås ofta. Det är nog bra att ha ett kit för att laga blixtlås och jag tänker skaffa det. Att byta löpare kostar nog 150 kr hos skomakaren.
Att sy dit ett nytt blixtlås är inte lätt. Second hand tar inte gärna emot trasiga kläder. Jag har själv jobbat där en kort period.