Gotlandsdricke

Mer
19 år 3 månader sedan #7807 av Nissegossen
Nu är det här inte mitt recept och jag har inte själv prövat just detta recept. Det är sedan generationer som går tillbaka till hedenhös som detta kommer ifrån.

När ni rengör materialen använd då inte diskmedel. Vi på bryggeriet använde natronlut eller klorlut för att göra rent med. Använder ni diskmedel tar dricka smak av det (inte gott)

GOTLANDSDRICKE

25 liter vatten, gärna kalkrikt
en kasse enriskvistar, helst med blåa bär
5 kilo malt, varav minst hälften ska vara rökt
2 kg socker (0,5 kilo kan bytas ut mot farinsocker)
1-2 dl humle
en bit jäst motsvarande en sockerbit

Utrustning, som ska vara väl rengjord
En stor gryta (eller ett par mindre)
En stor bunke
En plastdamejeanne med tappkran
6-8 träpinnar, helst av ene
Halm
Lägg enris löst i grytan, häll på vattnet och koka upp. Låt stå och dra några timmar, gärna över natten.
Lägg malten i bunken. Koka upp enlagen igen, häll så mycket över malten att det blir till en gröt. Rör om ordentligt. Låt dra ett par timmar.

Förbered under tiden damejeannen. Lägg ett par fina kvistar enris innanför kranen. Säkra kvistarna genom att lägga träpinnarna som ett galler över botten. Över gallret läggs ett lager halm och ovanpå detta några stora fina enkvistar. En perfekt sil* är färdig – det gäller bara att inte alltihop flyter upp, nu när maltblandningen skopas i och resten av enlagen hälls på. Låt dra en halvtimme. Rengör grytan.

Tappa försiktigt av vätskan, som nu kallas lännu. De första litrarna kanske inte är så fina – häll tillbaka dem så att de får filtreras om.

Koka upp lännu igen, tillsätt socker och humle, rör om ordentligt. Stäng av värmen. Skumma av och ta bort humlen efter en kvart. Det är ingen katastrof om man inte får bort riktigt allt**.
Låt svalna. Rengör under tiden damejeannen noggrant. Malten och enriset kan slängas på komposten.
När den temperaturen har sjunkit till 24 grader ska dricken hällas på damejeannen. Lös jästen i någon deciliter och häll i. Sätt på lock med jäsrör.

Dricken ska stå och jäsa i rumstemperatur i några dagar innan det är dags att smaka av. Eftersockra lite för att dricken inte ska vara för sur och för att jäsningen ska hållas igång. Efter ca en vecka kan man börja njuta av sin dricke, som ska serveras sval. Var försiktig så att inte bottensatsen kommer med när du tappar av.

* Man kan också använda stenar eller någon annan tyngd. Uteslut halmen om det inte går att få tag i fräsch sådan. Man kan då fuska genom att använda saftsil.
** Det finns de som i stället lägger humlen i en tygpåse som sänks ner i grytan.

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum