Avgiftning fr bensodiazepiner

  • Guest
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
18 år 5 månader sedan #28337 av Guest
Avgiftning fr bensodiazepiner skapades av Guest
Hej!


Jag undrar: är det värre att avgiftas från bensodiazepiner än från heroin?
En kvinna vars son varit inom drogsvängen, sa att det är mer krävande och jobbigare att bli fri från bensoträsket än heroin.

Jag går på 5 mg Zyprexa, 0.5 mg Iktorivil och till natten 5 mg Nitrazepam och 10 mg Stilnoct.
Alla dessa preparat är bensodiazepiner, tom Zyprexa som är ett bensodiazepinderivat... :rolleyes:

Hur går en avgiftning från dessa preparat till?

Jag är inne på det spåret att jag vill bli från dessa mediciner till sommaren, när skolan är slut.
Nu när jag mår någorlunda bra, vill jag inte äventyra något och mixtra med medicinerna. För mycket står på spel.

Är en avgiftning (för en avgiftning från droger är ju faktiskt vad det mer eller mindre är...) från dessa mediciner krävande och tufft?

Man undrar ju när man hör att det är värre än för en heroinmissbrukare...

Kan man ge understöd under tiden av någon anna medicin, givetvis ingen
vanebildande...?


Skönt att vara tillbaka här igen!

Jag skriver här ibland oreggad, men nu är jag tillbaka i mitt eget namn.
Jag behöver verkligen er hjälp i desa frågor.

Tusen tack för all hjälp!


mvh/Björn
Mer
18 år 5 månader sedan #28349 av Undrande
Nejdå. Inga problem alls förutom att problemen man får medicinerna mot återkommer, ex skakningar, sömnbrist. Som aspergare blir man sällan beroende på samma sätt som vanliga.

Vad hände med theralenen då?
Mer
18 år 5 månader sedan #28356 av Admin1
Jag tror att din bekante har fel. Det är nog mycket lättare att bli beroende av heroin och mycket svårare att komma ur heroidberoende. De flesta med heroinmissbruk får väl metadonbehandling så de kan ju aldrig egentligen sluta med narkotika.

Jag har läst att 1 % av de med bensodiazepiner utvecklar beroende dvs beroenderisken är inte så hög. Om du har höjt doserna av bensodiazepinerna hela tiden, så tyder det på att du är beroende. Tar du samma dos hela tiden som läkaren sagt så är du inte beroende.

Det är vissa personer som har en ökad risk att bli beroende av bensodiazepiner. Annat missbruk, föräldrar som är missbrukare och vissa personlighetsstörningar som t.ex borderline, antisocial.

Jag tror inte att du är beroende av bensodiazepiner och att du därför kan sluta med sömnmedicinerna utan problem. Möjligen kan du halvera dosen av sömnmedicinerna första veckorna innan du helt slutar.
  • Björn i Skåne (oreggad)
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
18 år 5 månader sedan #28365 av Björn i Skåne (oreggad)
Svar från Björn i Skåne (oreggad) i ämnet Theralen o AS
Undrande,

Hej!

Tack för dina ord, de hjälper mig!
Jag´missbrukade´´Theralen när jag var inlagd vintern 2004, så min läkare anser inte att jag bör få någon mer Therlen.
Missbruket var att jag mot ångesten och oron, fick 10 mg (kommer fan knappt ihåg <!-- s:oops: --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_redface.gif" alt=":oops:" title="Embarassed" /><!-- s:oops: --> ) eller 10 milliliter Theralen.
Jag tog T., men istället för att somna umgicks jag med en kvinnlig patient på avdelningen och sov inte. Jo, senare, men...,
Jag fick fan för det, och nu när jag så många gånger bett om Theralen för jag verkligen gillar Theralen (noll biverkningar, typ...! :D :D ), så vägrar min bångstyriga läkare att ge mig någon Theralen.
Jag är djäkligt irriterad på honom.

En sak jag reagerade på, var att Du skrev att Aspergare (såna som jag....) inte utvecklar samma beroende som andra...

Jag förstår inte, på vilket sätt är jag annorlunda...?

Tacksam för svar.



mvh/Björn
Mer
18 år 5 månader sedan #28369 av Undrande
Hallå igen Björn.

Jo, det verkar väldig trist det där med theralenet för dig när det funkar så bra. men det blir ju en låsing och är inte öppet för diskussion heller, verkar det som, så fråga husläkaren kanske? De kan inte se dina psykjornaler och är rät frikostiga med det som inte är narkotikaklassat.

När man har asperger så verkar det som om man inte är lika "drogsugen", det funkar inte så på många aspergare, de blir inte drogsugna på samma sätt. Av de jag känner o har pratat med verkar det stämma.

Nu ska man ju inte se det som att man helt utan problem kan sluta o ta vad man vill, men det är inte alls så jobbigt ur den där sugsynpunkten som för vanliga männskor. Jag som har ätit benzo gång på gång i snat 20 år, och slutat med dem i stort utan problem, kan vara lite jobbigt ngn dag eller så, men jag känner inte igen känslorna andra talar om, sug, begär, problem, alls på det sättet. hade en diskussion om detta för en vecka sen med en man här, som hade hört det från sin psykiatiker, det är ngt med belöningssystemet. Och jag tror inte det är fel, då skule vi knarka friskt.

Det kan ju bli ett viljesug, som du har efter theralen, men hur skulle du kunna vara beroende som av knark, eller tobak, av theralen då du knappt fått det?
  • Sven N
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
18 år 5 månader sedan #28374 av Sven N
Svar från Sven N i ämnet Avgiftning fr bensodiazepiner
Admin och andra här har förmodligen fel. Bensoidazepinberoende kan vara mycket svårt och har en längre avgiftningstid än nästan alla andra narkotikaklassade preparat. Enligt de flesta studier utvecklar över 50% ett beroende om man tillför kroppen preparatet regelbundet i över 6 månader. Dosens storlek verkar ha mindre betydelse än den tid man använder det, givetvis finns det stora induviduella skillnader, lågdosberoende av bensodiazepiner är ett stort och allvarligt samhällsproblem och många får abstinensbesvär utan att sluta med preparatet eller minska dosen(så kallad toleransabstinens). Angående abstinensens svårihetsgrad är det med mycket individuellt, vissa får ingen alls andra väldigt svår och i ett par avseende kan den till och med vara värre än herioinabstinens, för det första kan bensoabstinens i extrema fall ge livshotande epileptiska anfall, för det andra kan det vara en längre process och kan kräva en nedtrappningstid på upp till ett år och ytterligare tid innan man börjar bli fri från sina anstinenssymptom. Det finns många bra sidor om detta på nätet (Och endel mindre bra) både på svenska och engelska. Själv gick jag på sobril i 3 i år och trappade ner under 3 månader vilket slutade i katastrof och höjd dos igen. h
Håller nu på med ett nytt långsamt avgiftningsförsök.

Zyprexa tillhör trots allt inte samma kategori läkemedel och där tror jag däremot inte du behöver vara rädd för i beroende, men som du säkert vet kan den ha endel andra jobbiga biverkningar.

Skriver inte det här för att oroa dig utan för att delge mina egna erfarenheter och varna och upplysa andra (en sådan som Admin borde veta bättre) Om du bara tar preparaten under en kort period tag eller någon gång ibland är det formodligen ingen större fara.. men att dag efter dag i månader och år äta dessa stjälper definetivt fler än de hjälper.

länkar:
www.kilen.nu/index.htm (under läkemedel kortfattat på svenska)
www.benzo.org.uk/manual/index.htm (utförlig information på engelska)

MvH