Bipolär?

Mer
17 år 11 månader sedan #39686 av Aspergergirl
Bipolär? skapades av Aspergergirl
Min läkare samt min pedagog har konstaterat att jag svänger VÄLDIGT mycket i mitt humör. En period är jag jätteglad och uppåt och sedan rasar jag ner och blir deprimerad. De har sagt att om man läser i min dagbok så märker man dessa svängningar väldigt tydligt. De har sagt att jag själv ska läsa vad jag skrivit en bit bakåt i tiden för att jag ska bli medveten om detta. Fast jag behöver inte läsa för jag VET att jag svänger fram och tillbaka. De här svängningarna kan gå på bara ett par dagar från att vara lycklig till att vara djupt deprimerad. Förra sommaren funderade jag på om jag var bipolär men min läkare sa att de inte har sett mig manisk någon gång så då ställer de inte en sådan diagnos. Sedan dess har jag inte tänkt mer på det och i höstas fick jag ADHD-diagnos och jag tänkte att mina aktiva perioder kanske beror på det och inte på manodepressivitet. Men nu vete sjutton. Någon här som har erfarenhet av detta? Lithia? Jag kan vara hypoman(?) i några veckor och sedan svänger det på nolltid och jag blir deprimerad en tid för att sedan snabbt svänga om och bli lycklig en period och så dalar jag ner i depression igen. De hypomana(?) perioderna kan vara 1-2 månader medan de depressiva perioderna vanligtvis varar något längre. Som sagt så går själva svägningarna snabbt, på bara några få dagar.

Vad tror ni här? Kan det handla om att jag är bipolär? Bara en tanke som slagit mig när min läkare och pedagog konstaterat att jag svänger fram och tillbaka. Jag vet inte om min läkare har funderingar på att jag är bipolär. Jag ska se om jag vågar föra det på tal i morgon när jag har telefontid med honom. /A
Mer
17 år 11 månader sedan #39688 av Lithia
Svar från Lithia i ämnet Bipolär?
Det är möjligt att du är bipolär. Den klassiska formen av depressioner, euforiska manier och perioder av normalt stämningsläge är ganska ovanlig. De flesta bipolära har alltså ett annat utseende på sina sjukdom.

Man pratar om olika bipolära sjukdomar:
Bipolär I: upplevt mani eller blandepisod som ej beror på medicinförändringar (mkt vanligt att bipolära får mani eller mix vid monoterapi med antidepressiva). Inga krav på depressioner.
Bipolär II: depression och hypomani (ej mani eller mix för då blir man av typ I direkt, hypomani med psykotiska inslag räknas som mani)

Sedan finns andra bipolära sjukdomar som skall ingå i det bipolära spektrumet. Det är inte helt klart än utan de övriga siffrorna växlar mellan vilken källa man har. Ex på sjukdomstillstånd som skall ingår är
* medicininducerad mix, mani eller hypomani vid antidepressiv behandling
* unipolärt deprimerade som har bipolära i släkten
* cyklotymt temperament
* hypertymt temperament och depression

Det finns något som heter mixed episod (blandepisod) som innebär att man har maniska drag och depressiva drag samtidigt. 50% av alla bipolära har upplevt något sådant. Det är vanligt att man har olika intensitet mellan mani och depression så man kan själv uppfatta sig som hypoman, manisk eller "rent" deprimerad ett kort tag (allt från några veckor till timmar). Stor risk för psykos och självmordförsök. Bästa medicinerna är valproat, Tegretol och atypisk antipsykotiksa.

Rapid cycling innebär att man har minst 4 st skov per år (skov= depression, hypomani, mani eller blandepisod). Har man mer än 12 st så kallas det för ultra rapid cycling. Vissa forskare vill lägga bordeline personlighetsstörning här.

Cyklotymt temperament: En person som nästan saknar normalt stämningsläge utan är alltid lite uppåt eller lite nedåt. Växlingarna sker med några dagars till några månadersintervall.
Mer
17 år 11 månader sedan #39691 av Aspergergirl
Svar från Aspergergirl i ämnet Bipolär?
Tack för långt och utförligt svar! Ja vilken form av bipolär sjukdom som jag eventuellt kan ha är ju svår att svara på men jag tror att rapid cycling skulle kunna stämma på mig. Blandepisod tror jag också att jag haft + psykotiska inslag som jag får Zyprexa för. Jag har också tre allvarligare självmordsförsök i botten. Får se vad min läkare säger i morgon. Han kanske bara tycker att jag är hypokondrisk <!-- s:wink: --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif" alt=":wink:" title="Wink" /><!-- s:wink: -->

När jag fick ECT blev jag VÄLDIGT uppåt efter andra behandlingen. Det medförde att jag bara fick sex behandlingar och efter de två första behandlingarna glesades behandlingstillfällena ut så jag fick resten en gång var 14:e dag. Denna uppåtperiod höll i sig i ca 2 månader. Nu har jag dalat ner och är depressiv igen.

Det här med psyket och hjärnan är verkligen ett komplicerat ämne. /A
  • Björn
  • Besökare
  • Besökare
17 år 11 månader sedan #39693 av Björn
Svar från Björn i ämnet mani bland AS
Hur vanligt är det att aspergare kan bli maniker eller hypomaniska?
Mer
17 år 11 månader sedan #39694 av Aspergergirl
Svar från Aspergergirl i ämnet Bipolär?
Så här står det om bipolär sjukdom i boken "Barn, ungdomar och vuxna med Asperger Syndrom - normala, geniala, nördar?" av Cristopher Gillberg

"Manodepressiv sjuksom

Många studier visar på ett övertygande samband mellan Asperger Syndrom och manodepressiv sjukdom (bipolär affektiv störning). Personer med Asperger syndrom tycks själva löpa kraftigt ökad risk att insjukna i, icke miljöbetingade, depressioner och manier. Ännu mera slående är dock det ärftliga sambandet mellan manodepressiv sjukdom och Asperger syndrom/högfungerande autism. I släkter med unga människor med diagnosen Asperger syndrom finns en stark anhopning av personer som behandlats för manodepressiv sjukdom."

/A
  • Besökare
  • Besökare
17 år 11 månader sedan #39698 av
Svar från i ämnet Bipolär?
Det stora problemet är ju att man sällan besöker vården manisk.

För aspergare så är det ju normalt att vara nära att eller fullt ut uppfylla många diagnoser. Däremot är det inte alltid detta går att kommuniera korrekt till vården. Det är som en bil som rasar sönder, som är vår enda, vilken del ska vi laga akut ikväll så vi kan köra imorrn med?

Man kan även fråga sig om man bör behandla det som vanliga sjukdomar, de är ju komna utifrån en "normal norm" och är man speciell måste man ju ha en speciell norm. Skule man inte vara aspergare skulle man kunna vara både bipolär och shitzofren +flera perosnlighetsstörningar ADHD osv osv..
Jag tror man måste begränsa sig till 1-2 sidodiagnoser, om de tydligt visar ens besvär. Normalt är det som vi ser som depressivt värst, tomma, hopplösa, negativa tankar.


Sen är väl allt miljöbetingat? Om en miljö på ngt övernaturligt sätt anpassas perfekt till ens bästa så skulle det förvåna mig om man spårar ur.