NSPH

Igår presenterade regeringen sin ekonomiska vårproposition för 2024, med tillhörande vårändringsbudget.

NSPH:s ordförande Conny Allaskog kommenterar. I budgeten ryms bland annat ytterligare medel till sjukvården och skolväsendet, förstärkning av BRIS nationella stödlinje för barn, samt satsningar på arbetet för unga som varken arbetar eller studerar där unga med psykisk ohälsa ofta är överrepresenterade.

Det är så klart välkomna satsningar som presenteras av regeringen i vårändringsbudgeten. Samtidigt hade vi på NSPH förväntat oss fler insatser på psykisk hälsa-området och kring arbetet med brukarinflytande.

Läs mer hos NSPH.

Kommentar  
Man tycker att de kunde åtminstone ta fram videos med sjukdomshantering, som man kan titta på hemma samt ha en frågeservice där man kunde få svar på sina frågor. Ingen självhjälpsbok har psykiatrin skrivit och heller ingen app. Det skulle behövas en app för att förebygga psykoser.
Förväntningarna är låga på att patienten själv ska lösa sina problem med lite hjälp. I stället sätts stora artilleriet in med stödinsatser som blir dyrt.
Det finns också familjeutbildning och familjeintervention (för familjer som uppträder fel), men ganska få får det också. Konstigt att ingen reagerar mot detta. Ingen verkar fatta. Istället är det mer vårdplatser och mindre tvångsvård. Men kan man sköta sin sjukdom blir det säkert mindre behov av vårdplatser och mindre tvångsvård. Man ägnar sig åt problembeskrivning snarare än problemlösning.
Schizofreni är något så komplicerat för individen. Det slår ner nästan som en blixt från klar himmel. Vägledning behövs verkligen. Både för den drabbade och för de anhöriga. Det har varit som att ta sig fram i väglöst land.
Att så få får lära sig att sköta sin sjukdom med kursen sjukdomshantering är dåligt. Max 10 % får denna kurs. Tänk om 90 % av psykiaterna eller psyksjuksköterskorna saknade utbildning eller om 90 % av skoleleverna var analfabeter. Hur skulle det gå då för samhället? Hur går det då för de med schizofreni? För nästan alla kunde det vara bättre.
Conny Allaskog skall ha en eloge att han skriver, så mycket om psykiatri. Det är ganska tyst annars. Det behövs någon som inducerar lite debatt och har synpunkter. Psykiatrin har annars de längsta vårdtiderna av alla inläggningar. Mycket längre än de andra. Men rättspsyk tar priset med medelvårdtiden 7 år. Frivillig vård 1 månad och tvångsvård 3 månader. Rättspsyk vore bra om man kunde korta ner vårdtiden för att spara pengar och göra straffet lika kort som fängelsestraff. 25 % av vårdplatserna utgör rättspsyk och 25 % tvångsvård. Frivillig vård bara 50 %.
I dagens läge i psykiatrin får man ligga till sängs hela dagarna om man vill det. Det är inget upp och hoppa.
Det skulle väl inte kunna hända att någon är nöjd. Det hör inte till spelet.
Ofta förstår man inte bristerna. Psykiatrerna vill ha fler sängar och psykiatrer som inte finns. Jag tycker regeringen skall ge medel för att psykiatrisköterskor skall lära ut hur man själv behandlar schizofreni med kurser i sjukdomshantering, familjeutbildning och familjeintervention. Psykoserna kan säkert minst halveras och därmed frigörs vårdplatser. Sedan behandlingen av missbruk bör förbättras. Vissa missbrukare kan vara inlagda 20 gånger per år, men bara ett par dagar åt gången. Men de kan vara stökiga och jobbiga också. Vård handlar inte om sängläggning utan om att göra patienterna friskare. Redan Jesus fattade det: Ta din säng och gå.