Psykiatrin har mött coronakrisen med kraft och kreativitet.

Samtidigt ser Ing-Marie Wieselgren, samordnare för psykisk hälsa på Sveriges Kommuner och regioner, oroväckande tecken på att vården glömmer lyssna och anser att den själv vet bäst. »Patientens egen röst måste bli hörd«, säger hon.

Läs mer i Läkartidningen.

Flera tandvårdsföretag i region Stockholm har ägnat sig åt överdebiteringar, felbehandlingar och omfattande fusk gällande nödvändig tandvård, en speciell typ av tandvård som många personer med psykisk ohälsa får, och där regionen står för notan.

– Det är ren ynkedom, säger Christer Jerström, verksamhetschef för RSMH Stockholm till SVT.

Läs mer hos RSMH.

Funktionsnedsatta har på många sätt osynliggjorts i coronakrisen och bristande styrning och ledning inom funktionsrättspolitiken har blottas.

Nu behövs en politik som styrs av ambitionen om att samhället är för alla, skriver Elisabeth Wallenius.

Läs mer hos A: vård och hälsa.

Ska vi nå målet att stärka den psykiska hälsan, blir det olyckligt när regeringen så tydligt pekar ut just psykiatriambulanser som den enda eller viktigaste lösningen, skriver Marie Morell från SKR.

Läs mer hos Expressen. Tack Nissegossen för tipset! 

Kampen mot psykisk ohälsa är en av vår tids stora utmaningar.

Därför är det förvånande att M struntar i de uppmaningar vi politiker får från polisen. Mobila psyikatriteam är viktiga, skriver Lena Hallengren och Mikael Damberg (S) i Expressen. Tack Geta för tipset!

 

Novalie som har psykisk ohälsa vräktes utan förvarning från sitt stödboende i Vänersborgs kommun.

Och fler personer kan ha utsatts för olagliga vräkningar, rapporterar Sveriges Radio.

I slutet av detta radioinslag kommenterar Barbro Hejdenberg Ronsten, RSMH:s förbundsordförande, denna omänskliga behandling.

Läs mer hos RSMH.

Ulrika Westerberg

I läkaren Mark Hymans  populära radiosändning med 250 000 prenumeranter och youtubeavsnitt ”How to End Mental Illness” intervjuas psykiatrikern Daniel G. Amen om hur psykisk ohälsa kan förebyggas och framförallt behandlas på nya sätt.

Tillsammans ger Mark och Daniel traditionell psykiatrisk behandling hård kritik och menar att de har bättre lösningar för att befria människor från psykisk ohälsa.

Läs mer i RSMHBloggen.