Det har blivit svårare att bli sjukskriven på grund av psykisk ohälsa sedan alliansregeringen införde de hårdare reglerna 2007.

Det visade en ny rapport från Inspektionen för Socialförsäkringen, ISF, som presenterades i går.

Jämfört med 2007 är det idag 16 procent färre med psykiska diagnoser som sjukskrivs eller får aktivitetsersättning.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
Man märker att de som nekas sjukersättning här blir väldigt dåliga och kanske är de sjukaste. Nu har man allvarliga diagnoser på Viska i allmänhet. De är dock bara ett fåtal här som har nekats sjukersättning med schizofrenidiagnos, men det är underligt att man kan bli nekad, eftersom i DSM ingår nedsatt arbetsförmåga i diagnoskriterierna. Konstigt att man kan bli nekad sjukersättning med en sjukdom som ger nedsatt arbetsförmåga. För att bli nekad måste bevisen vara starka och bestå av tester av kognition och negativa symptom, som bevisar att nedsättning saknas. Men 98 % av de med schizofreni har nedsatt kognitiv förmåga.

En här fick 75 % sjukersättning, men jag tycker att om man anses ha 25 % arbetsförmåga så skall man få ett sådant jobb. Man skall inte behöva söka sådana jobb själv och som knappt verkar finnas.
Det är principiellt rätt att bidragen ska gå till de som är verkligt sjuka, som till exempel schizofrena. Men det är klart att politiken leder till ökad utslagning.