Musiker, dansare och författare bär oftare på genetiska varianter som är vanligare bland människor som lider av psykisk sjukdom, visar forskning. 

Galen – eller ett geni?

Gränsen mellan psykisk sjukdom och kreativitet har intresserat människan länge.

Läs mer hos SVT

I artikeln står att forskningsresultaten finns i Nature Genetics, men det skall vara Nature Neuroscience.

Kommentar  
Intressant att det rekommenderas att man ska få behålla sina knäppa tankar, så att det inte blir värre.
Schizophreniaforum.org har en artikel om undersökningen. Ett intressant citat:

"Det är inte så att du har schizofreni och därför tänker du annorlunda. Det är mer troligt att du tänker annorlunda, och därför är du i riskzonen för schizofreni", säger Stefansson.

Stefansson föreslår också att dessa uppgifter kan signalera försiktighet för pågående arbete med att hitta läkemedel för behandling av kognitiva brister hos personer med psykotiska tillstånd. "Det är lite farligt att behandla abnormiteter ... i kognition av den typ som du ser i schizofreni", säger Stefansson. "Du får inte bara vinna på det, du kan också förlora på det."

http://schizophreniaforum.org/new/detail.asp?id=2188

Stefansson verkar medveten om riskerna med att förbättra funktionsförmåga.
Om jag skulle gissa varför de är kreativare, så tror jag att en med schizofreni och deras anhöriga har bättre tillgång till gamla minnen. Dvs de har en större minnes och kunskapsbank än normalt och därför blir man mer nyskapande.

Om man ser på personer med schizofreni, som varit framgångsrika efter insjuknandet, så är det nästan enbart kreativa yrken, där det liksom är positivt med andra infallsvinklar och nytänkande.