Trots att litium anses vara det mest effektiva läkemedlet för att behandla bipolär ser forskarna nu en oroande minskning dess användning.

Litium har också en unik självmordsskyddande effekt.

En förklaring kan vara att läkemedelsindustrin inte tjänar stora pengar på medicinen.

Läs mer hos SVT.se. Tack Geta för tipset!

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2015-05-31 10:18
Också Clozapine har en självmordsskyddande effekt och troligen höga doser av antipsykotika, så litium är inte unikt. Han menar att antidepressiva till bipolära ger manier och är negativa på grund av detta. Men Seroquel/Quetiapine finns som har antidepressiv effekt och antimanisk effekt, vilket gör att det används vid bipolär 2 med depressioner. Litium har också en nervskyddande effekt och ger visst skydd mot demens. Litium har starkast effekt mot manier, men sämre mot depression.

Mitt intryck här på sajten är att litium har värre biverkningar än antipsykotika. Inte så många har använt litium här men njurpåverkan och störningar av sköldkörteln med åtföljande Levaxin medicin har förekommit. Sedan är doseringen viktig och man får varken överdosera eller underdosera. Inte bra vid dåligt minne.

Vid schizofreni anses inte litium behövas, eftersom manier och depression inte förekommer. Kan dock användas ibland mot aggressivitet.

Du har inte rätt att posta kommentarer