Två kvinnor med psykossjukdom berättar om stigmat och hur de lärt sig leva med sjukdomen.

Esme Weijun Wang har schizoaffektiv och skrivit självbiografin, The Collected Schizophrenias.Hon har haft psykiska problem sedan barndomen. Hon både medicinerar och har fått terapi.

Reshma Valliappan är en malajsisk artist och aktivist, som bor i Indien. Fick schizofreni när hon var 22 år. Efter några år slutade hon med medicinen. Hon har skrivit en bok: Fallen, Standing: My Life as a Schizophrenist och dokumentär filmen, A Drop of Sunshine.

Lyssna på dem under 30 min hos BBC.

Organisationen Hjärnkoll firar idag tio år och har sin kampanjdag ”5 minuter 5 maj” för att sprida kunskap om psykisk ohälsa, både för den som är sjuk och för den som är anhörig

– Människor ska våga prata om psykisk ohälsa, det är som vilken fysisk sjukdom som helst, det är inte någon skillnad för mig, säger Niina Koivumaa, hjärnkollsambassadör i Karlstad.

Läs mer hos SVT Värmland. Tack Geta för tipset!

Makarna Jocke och Jonna Lundell är ­Sveriges största Youtubers.

I en intervju i Expressen berättar Jocke att han har Aspergers syndrom och ADD.

Han ser sina ­diagnoser som superkrafter och avstår från medicinering av rädsla för att hans kreativitet och personlighet ska dämpas.

Med våra förebilder som mallar kan vi i en längtan efter tillhörighet, felaktigt identifiera våra vardagsproblem som psykiatriska diagnoser.

Läs i Dagens Medicin.

Funktionsrätt

Med utgångspunkt i våra fem valbudskap har Funktionsrätt Sverige ställt fem frågor till företrädare för alla riksdagspartier.

Lagom till politikerveckan i Almedalen har vi sammanställt svaren som visar hur partierna kommer att arbeta för våra frågor i eventuell regeringsställning.

Läs mer hos Funktionsrätt Sverige.

Att ställa psykiatriska diagnoser bör vara upp till utbildad personal. Det ska inte användas som en debatteknik för att få tyst på politiska motståndare, menar Stefan Krakowski, överläkare och författare.

Läs mer i Dagens Samhälle. Tack Geta för tipset!

Ted Gärdestad

Ted Gärdestad var flickidol – och en av Sveriges mest älskade artister.

Men en grönskande och solig midsommardag för 21 år sedan tog artisten sitt liv.

– Ted var otroligt nyfiken, ödmjuk, intelligent och skör. Och med en massa jävlaranamma och humor, säger Lotta Ramel.

Läs mer i Expressen.