Minnesträningsprogram förekommer inom psykiatrin, som en del i att förbättra tankeförmåga (kognition), vilket är viktigt för arbetsförmåga, studieförmåga samt för att klara eget boende.

Tidigare har det funnits hjärnträningsprogram att köpa, men de har varit ganska dyra och kring 2000 kr. Nu finns appen Peak att få gratis till smartphones.

Enligt reklamen tränar den ditt minne, uppmärksamhet, problemlösning, kvicktänkthet, språk, kreativitet och sociala färdigheter med roliga, utmanande spel, mål och bygga hälsosamma vanor.

Appen består av 27 spel, som är utvecklade av forskare. Bl.a finns spelet Wizard för att träna minnet, som engelska forskare har testat med positivt resultat. En betalversion Peak Pro finns, som bl.a är snabbare och mer avancerad.

Appen är särskilt intressant om du har svårigheter att klara eget boende eller om du tänker jobba eller studera.

Läs mer hos Peak.

Du kan köra mobilappar på din PC:

Enklast är extensionen ARC Welder till webbläsaren Chrome, som finns här.

Du kan också installera programmet Bluestack på din dator och köra apparna i det programmet.

Kommentar  
Mobilappar kan köras på datorn också med hjälp av vissa program.

En här har provat Peak och blivit markant förbättrad:
http://www.viska.se/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=40141
Om det är olika individer går det bra.
Hur kan man studera eller jobba, men inte klara eget boende?
Vad gäller antipsykotika får ofta man bättre effekt ju mer symptom man har om nu antipsykotika ger effekt. Kanske är det samma sak här och att de som har svårt att klara eget boende får bättre och större effekt än de som mår hyfsat och funderar på att börja jobba och därför inte har samma stora nedsättning.
Det är ju väldigt stor skillnad i prestation på att klara eget boende och att studera/jobba.
Om fler avhöll sig från missbruket av droger, så skulle flera personer klara sitt dagliga liv. Man blir grusig i huvudet av droger. Särskilt om de tas i unga år innan hjärnan är fullt utvecklad.
Betalversionen Peak Pro kostar 280 kr per år. Det vore positivt om psykiatrin kunde betala den summan för de som provat gratisversionen och vill ha ett mer avancerat och snabbare program. Särskilt de som ligger på gränsen till gruppboende borde få sådan här träning så att de bättre kan klara vardagen och slippa gruppboende, som kostar samhället 500000 kr per år och individ. Det är kognitiva och negativa symptom, som gör också det svårt att arbeta och studera. Det är de handikappande symptomen vid schizofreni. Sådan här träning brukar minska kognitiva symptomen med 30-40 %. Men det går att med särskilda strategier och hjälp av kognitionsexpert få bättre resultat. Det går att kringgå kognitiva svårigheter.

http://www.viska.se/index.php/ny-behandling/5971-snart-kan-60-arbeta-tack-vare-battre-tankeformaga