Newsweek

Det har tagit cirka 6 miljarder dollar i investeringar för att utveckla ett nytt bättre läkemedel mot schizofreni.

Läkemedlet har potential att bli en transformativ lösning delvis på grund av medicinska upptäckter som går tillbaka till 1990-talet – men det är partnerskapet från investerare under de senaste åren som äntligen skulle kunna föra ut en sådan produkt på marknaden.

Under hela min tidigare karriär och utbildning inom medicin, och i min nuvarande roll att bestämma hur finansiellt kapital ska fördelas till framsteg inom hälso- och sjukvården, har jag sett processen att utveckla nya mediciner från båda sidor. 

Utan vanliga personer lägger pengar på dessa insatser genom investeringsfonder kanske företag aldrig kommer att kunna ta livräddande läkemedel på marknaden.

Läs mer i Newsweek.

Kommentar  
Europas största investerare Christer Gardell investerar inte i läkemedel för det är för osäkert. Bara 2 % av läkemedelsprojekten leder till lönsamma läkemedel. Däremot de som använder läkemedel finansierar ju läkemedelsindustrin via sin konsumtion. Jag skulle aldrig investera i ett enskilt forskningsföretag. Däremot kan de stora läkemedelsjättarna vara bättre. De köper in hälften av sina preparat från forskningsföretagen förmodligen för att spara pengar. De kommersiellt intressanta preparaten hamnar nog hos de stora företagen. Tveksamt därför att investera i forskningsföretag.