Life Sciences

Bristol Meyers Squibb avslutade 2023 med en ny storaffär genom förvärvet av Karuna Therapeutics, som utvecklar en ny typ av antipsykotiskt läkemedel.

Priset: 14 miljarder dollar, motsvarande drygt 143 miljarder kronor.

Läs mer hos Life Science Sweden.

Kommentar  
Ja det sparade pengar för 30 % kunde skrivas ut ganska snart.
Men Hibernalen måste ha sparat enorma summor för sjukvården, när den kom på 1950-talet med mer lättvårdade patienter.
Jag tror alla vårdcentraler och kliniker har en läkemedelsbudget som skall helst följas. Så var det också på mentalsjukhusen när Hibernalen kom på 50-talet. Läkemedelsbudgeten överskreds direkt, men troligen fick de extraanslag för de använde Hibernal. Vet att man redan då diskuterade ökade medicinkostnader.
Det sägs att en vårdcentral måste hålla nere läkemedelskostnaderna. Därför skriver de ut billiga mediciner. Kan det vara så?
Jag tror Staten betalar läkemedlen. Men myndigheten TLV bestämmer apotekens och läkemedelsföretagens ersättning. I USA får alla sätta priserna själva och då blir det dubbelt så dyrt som här. Men i USA skall man sänka priserna på 10 största preparaten, som funnits i några år. Man tycker väl att företagen tjänat tillräckligt på dem. Majoriteten av nya läkemedel är förlustaffärer, så det är en tuff bransch.
Men är det inte regionerna som betalar medicinerna. Summan som patienterna inte betalar själva. För apoteket har det väl ingen betydelse vad medicinerna kostar.
Ja, det var dyrt innan patenttiden är över. Patentet brukar gälla i 10 år ungefär. Problemet idag är att det är svårare att komma på nya bättre mediciner. och få bra betalt för dem. När patenttiden är över blir det REA-priser. Läkemedelsbranschen är under prispress och det drabbar personalen och deras löner. Även USA har börjat sänka priser på nyare läkemedel. Det sparas på personal och löner. som är den stora kostnaden.
Ja, på apoteket klagade de över priset, när jag började med Risperdal.
Hibernal har mer antikolinerg effekt än Risperdal och det kan vara försämra kognitionen. Hibernal hade dock en mängd olika farmakologiska effekter. Men för 20 år sedan trodde vissa att lågdos Hibernal var lika bra som Risperdal. Risperdal var dyrt då.
Men jag fick ett kognitivt lyft när jag bytte ut Hibernal mot Risperdal 1998.