Inte så sjuk som du tror...

Årligt vårdbehov vid schizofreni, schizoaffektiv och vanföreställningssyndrom: 

Inlagd:  6,4 dagar
Läkarbesök:  1,4
Sköterskebesök: 18,6
Kuratorbesök:    1,2
Annan personal:  6,3

199 personer i Sverige år 2007. Från IHE.

50 % av psykiatrins vårdplatser är lika delar tvångsvård och rättspsyk (hot & misshandel), där 75 % har missbruk.

Vid schizofreni får 4 % tvångsvård varje år och 1 % sitter på rättspsyk. Tvångsvård alltså vart 25:e år och rättspsyk vart 500:e år.

Testa Viska-appen

En  gratis självhjälpsapp. Nu buggfixad. För android 5 och över här och för android 4 och över här. Nu finns små ikoner med Viska-gubben på varje rad i menyn. Appen bättre än någonsin.

Finns också som webb-app: https://www.viska.se/app7/

Prenumerera på nyhetsbrev

Kommer en gång i månaden med nyheter. Skriv din e-postadress i rutan. Klicka på Prenumerera.

Fuji

I Japan har en radikal metod kallad tōjisha-kenkyū dykt upp för att utmana diagnosernas sjukdomsberättelser som dominerar vanlig psykiatri.

I tōjisha-kenkyū, som grovt översätts som "vetenskapen om jaget" eller "självstödd forskning", lär sig personer med funktionsnedsättning och/eller psykisk ohälsa att studera sina egna erfarenheter.

Under de senaste decennierna har detta tillvägagångssätt vuxit från en gräsrotsrörelse skapad av människor med schizofreni och andra psykiska sjukdomar i en liten fiskeby på Hokkaido, till en revolutionerande metod för att gå bortom psykiatrin – en metod som omfamnas över hela Japan.

Läs mer i aeon.

Kommentar  
Ett lite komiskt exempel. En ville åka med UFO till en ort, men med hjälp av denna metod förstod han att det inte gick för han hade inte körkort för UFO.
Tror inte det passar alla utan vissa är för sjuka. Men det är positivt att försöka förstå sjukdomen och det som gör en bättre eller sämre. Bäst är nog att upptäcka det som gör en sämre.
Forskat på oss själva- det är väl det som vi gjort på gamla och nya Viska.