Deprescribing guidelines

Man tar här fasta på relationen mellan dos och receptorockupans.

Denna är, i motsats till vad lekmän ofta tror, inte linjär – det vill säga, en dubbelt så hög dos ger inte en dubbelt så stor ockupans på receptornivå.

Detta medför att en sänkning av till exempel sertralin från 200 mg till 100 mg inte motsvaras av en sänkning från 100 mg till 0 mg.

Kurvan är närmast exponentiell med betydande receptorpåverkan redan vid väldigt låga doser. 

Denna innebär att man trappar ned med mindre och mindre steg.

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentar  
På denna hemsida kan man kalkylera hur nedtrappning av antidepressiva t.ex venlafaxin skall ske.
https://drugtaper.com/
Förr var det lägre krav på nya läkemedel. Det kunde räcka med en prövning på 50 patienter för att läkemedlet skulle bli godkänt. Idag är det mer komplext med oftast 1000-2000. Doseringen är också bättre undersökt. Man förstår bättre idag sig på doseringen. Att doseringsfelet varade så länge berodde nog på att det var först med Risperdal som doseringen blev vettig. Sedan var Risperdal dyrt och kostsamt att överdosera. Risperdal är än det största antipsykotikat i USA. Sedan kommer Abilify och Quetiapin. Olanzapin får bara 3 %.
Förr trodde läkarna att om de öste på med neuroleptika, skulle det häva psykoserna. Men resultatet blev bara biverkningar och zombiefierade patienter.
Kände till att doskurvan är logaritmisk. Det betyder att dubbel dos ger ej dubbel effekt. Effekten beror på var på doskurvan man befinner sig. I platån får man ingen ökad effekt och i linjära logkurvan lite högre effekt, men absolut ej dubbel.