Inte så sjuk som du tror...

Årligt vårdbehov vid schizofreni, schizoaffektiv och vanföreställningssyndrom: 

Inlagd:  6,4 dagar
Läkarbesök:  1,4
Sköterskebesök: 18,6
Kuratorbesök:    1,2
Annan personal:  6,3

199 personer i Sverige år 2007. Från IHE.

50 % av psykiatrins vårdplatser är lika delar tvångsvård och rättspsyk (hot & misshandel), där 75 % har missbruk.

Vid schizofreni får 4 % tvångsvård varje år och 1 % sitter på rättspsyk. Tvångsvård alltså vart 25:e år och rättspsyk vart 500:e år.

Testa Viska-appen

En  gratis självhjälpsapp. Nu buggfixad. För android 5 och över här och för android 4 och över här. Nu finns små ikoner med Viska-gubben på varje rad i menyn. Appen bättre än någonsin.

Finns också som webb-app: https://www.viska.se/app7/

Prenumerera på nyhetsbrev

Kommer en gång i månaden med nyheter. Skriv din e-postadress i rutan. Klicka på Prenumerera.

Anthony Ahmed

Schizofreni är förknippat med en förhöjd risk för impulsiv aggression som det finns få psykosociala behandlingsalternativ för.

Neurokognitiva och sociala kognitiva brister har kopplats till aggression med sociala kognitiva brister som en mer nära bidragande orsak.

Kognitiv träning (CRT) visade sig vara en effektiv icke-farmakologisk behandling för att minska impulsiv aggression hos schizofrenipatienter med tidigare aggressiva tillfällen.

Tillägget av social kognitiv träning förstärkte inte denna antiaggressionsbehandlingseffekt men förstärkte CRT-effekten på kognitiva funktioner, på känslomässig igenkänning och på mentaliseringskapaciteten hos våra deltagare.

Läs mer hos Brain & Behavior.

Kommentar  
Till viss del kanske, men i samband med psykos uppstår aggressivitet och antipsykotika har snabb effekt mot den och snabbare än mot psykossymptomen. Även litium har effekt mot aggressivitet. Personer med autism och nedsatt IQ kan ha problem med aggressivitet och då används antipsykotika. Även på dem verkar det som nedsatt kognition kan ge aggressivitet. Även dementa kan vara aggressiva. Zyprexa är väl det största preparatet på fängelserna.
Kan inte ilskan vid schizofreni bero på att man ofta blir diskriminerad. Fortfarande är det väldigt stigmatiserande att ha diagnosen schizofreni.