girl

Vi har funnit flera oroande tecken på att diagnostik och behandling av ungdomar som lider av svår psykisk sjukdom inte sker på bästa sätt.

Det riskerar att orsaka onödigt lidande och död, skriver flera forskare, läkare, psykologer och företrädare för organisationer inom psykisk hälsa.

Läs mer hos Altinget.

Kommentar  
I Danmark bl.a började man med tidig intensiv behandling, som gav effekt, men senare upptäckte man att den förbättringen kvarstod inte en längre tid. Sedan började man misstänka att förbättringen berodde på att de blivit äldre och att sjukdomen lindras av det. Jag brukar säga att världens bästa psykiater heter Dr Tid.
Om man hittar tidiga schizofrena fall borde man ge råd för personen, hur hen ska lägga upp framtiden. Många famlar i blindo. Vad klarar jag av i längden. Hur klarar jag min försörjning. Hur och var ska jag bo. På Viska förr var det medlemmar som ville ha mentalsjukhusen tillbaka.
Jag vet att förr på viska tyckte en del som varit på BUP att det var värdelöst för de fick inga mediciner. Det verkar som alla som varit på BUP inte blev friska. Kanske handlar det om att försöka hitta de unga som kan få schizofreni tidigare, men det finns ingen effektiv behandling för att förhindra insjuknande än. Det finns tidig behandling, men den verkar inte ge någon förbättring än.
Man är mycket mer utsatt för påfrestning som ung än som pensionär. Det är så många förändringar som ska ske i slutet av tonåren. Samtidigt som hjärnan mognar.
Problemet med unga och psykisk sjukdom är att symptomen är diffusa, vilket beror på att hjärnan växer i tonåren. Det är först över 20 år som diagnosen är säker. Det som krävs är tester som visar att allvarlig psykisk sjukdom kommer att inträffa senare och vilka behandlingar man ger då. Vi är inte där än.
Tidigare har inte läkare velat ställa diagnosen svår psykisk sjukdom på ungdomar. De har varit rädda att det skulle utmynna i depression.