Stockholms Läns Landstings Läkemedelskommitté har kommit med de nya läkemedelsrekommendationerna för 2002 i den s.k. Kloka Listan. Här är rekommendationerna för Psykos:

Psykos:

I första hand

Cisordinol zuklopentixol Haldol haloperidol Trilafon perfenazin

I andra hand

Risperdal risperidon

I tredje hand

Clozapine Alpharma klozapin Leponex klozapin

Kommentar:

Den enda skillnaden jämfört med förra året är den c:a 20 % billigare kopian till Leponex dvs Clozapine Alpharma. Tyvärr, kvarstår Haldol och den senaste Cochrane rapporten, som avråder användning av medlet, nämns inte, däremot refereras till en tidigare Cochrane rapport om Haldol-Depot. En nackdel rekommenderat dosintervall anges inte. I texterna så sägs att lägsta effektiva dos inte är känd för t.ex. Haldol och Trilafon, medan i Läkemedelsverkets riktlinjer från 1997 kan man läsa följande: "Exempel på lägsta effektiva dos är:

* Haloperidol 2 mg * Klorpromazin 100 mg * Klozapin 100 mg * Perfenazin 8 mg"

Det som är väldigt intressant är att de klassiska antipsykotiska medlen kvarstår, som förstahandmedel. Tydligen finns fortfarande inga stora fördelar bevisade för de nya atypiska medlen. Det atypiska medlet Risperdal skall användas när: "förstahandsmedel trots individuell dosering givit otillräcklig effekt eller oacceptabla biverkningar"

Här kan du läsa år 2002 versionen av Kloka Listan, som dessbättre givits en mer läsbar utformning.

Brev till Läkemedelskommittén i Stockholm:

Först vill jag tacka för den nya utformningen av Kloka Listan för allmänheten för år 2002 Det var verkligen en stor förbättring och ett lyckokast.

Vad beträffar urvalet av medel mot psykos, så är vi väldigt positiva med undantag för haloperidol (Haldol). Många som fått Haldol är väldigt negativa till medlet, samt dessutom har Joy CB, Adams CE, Lawrie SM. i Cochrane rapporten "Haloperidol versus placebo for schizophrenia" konstaterat att Haldol pga ökad risk för extrapyramidala biverkningar jämfört med andra klassiska neuroleptika är ett sistahandsalternativ (i era rekommendationer är det ett förstahandsmedel).

Vi är också lite frågande till varför ni inte kommenterar denna Cochranerapport, när ni nämner en annan om Haldol-Depot i era kommentarer. Ni hävdar också att den minsta effektiva dosen ej är utredd medan Läkemedelsverket 1997 anger den lägsta effektiva dosen till 2 mg för Haldol (se https://www.mpa.se/workshops/reko/neur.shtml )

Vi tycker också att ni borde angett ett lämpligt doseringsintervall för Haldol med tanke på att tidigare har alldeles för höga doser utnyttjats och också med tanke på Cochranerapporten.

Vi hoppas att ni i den kommande revideringen har dessa synpunkter i åtanke. Ni bör kanske också kontrollera då utleveransstatistiken från Apoteken i Stockholm och se i hur stor utsträckning Haldol verkligen används. En gissning är att kanske 5 % av patienterna får medlet, vilket också är ytterligare ett argument för att inte längre rekommendera det.

 

Viska - om schizofreni Träffpunkt-Informationskälla-Blåslampa 

Svar från Läkemedelssakkunniga i Stockholm:

Hej Tack för dina synpunkter jag vidarebefordrar till expertgruppen för psykiska sjukdomar så de kan ha med detta vid kommande diskussioner om val inför nästa år.

hälsn Martina ******************************************************

Martina Hansson Läkemedelsenheten LÄKSAK Box 4027 141 04 Stockholm