android11 min

Att aktivera BankID var mycket svårt och föll på identifieringen av ID-kortet med NFC-läsaren. Detta sätt fungerade. Med appen NFC Check fick jag besked att NFC fungerade och även med Google Pay. Sedan tog jag reda på att NFC-antennen satt i batteriet. Jag tog bort skyddet för batteriet och lade sedan mobilens batteri över ID-kortet och flyttade batteriet uppåt över kortet. Då aktiverades BankID äntligen. Konstigt var att Chrome fungerade för att använda BankID, men inte att aktivera BankID för det krävdes Opera.

En fördel med LineageOS är att det kommer uppdateringar varje månad och de är enkla att installera i själva telefonen och tar 10-15 minuter.

En nackdel är att vissa appar går inte att installera via App Store, men det går att ladda ner dem via sajten apkmirror och installera dem. Gjorde det nyss med AccuBattery.

Now the LineageOS files for Samsung Galaxy S4 (GT-I9505, SGH-I337M, SGH-M919) jfltexx don't seem available for download anylonger if you look at the webpage. But there is a download page here. You can also dl boot.img https://mirrorbits.lineageos.org/full/jfltexx/20240305/boot.img .

Nackdelen med äldre smartphones är att till slut går det ej att installera appar för android versionen är för låg. BankID kräver minst android 7  och Swish likaså. Därför kommer EU att kräva nästa år att nya smartphones skall uppdateras i minst 5 år. Det är för att förlänga livslängden på dem. För vissa modeller går det att uppgradera mobilen själv med operativsystemet LineageOS.

Först skaffade jag en billig och vanlig smartphone med android 5.1 genom att köpa på Tradera. Jag köpte en Samsung Galaxy S4 med android 5.1 och som fungerar med LineageOS. Den hade 2 GB RAM och verkade välskött och utan skador delvis kanske pga en kvinna hade ägt den. Kostade med frakt och allt 180 kr. Specifikationer för denna mobil var ungefär samma som min nyinköpta Motorola, som kostade 770 kr. Om du köper på Tradera kolla på vad den modell du vill köpa brukar kosta. Kolla i menyn: Vad är den värd? En del vill ha 800 kr för en mobil värd 100-150 kr.

Principen för att installera LineageOS är att följ beskrivningen noga och att filerna överförs från datorn till mobilen under installationen via en USB-kabel. Det är inte så svårt som det verkar vid första genomläsningen. Lägg inte filerna i mobilen utan de överförs till mobilen via USB-kabeln.

Först laddade jag ner Windows.zip med platform tools dvs adb och fastboot. Packa upp filen och kopiera mappen i Windows 10 till C:\Users\Dittanvändarnamn. Inuti denna mapp lägg recovery.img,boot.img, lineage-18.1-20240212-nightly-jfltexx-signed.zip (för min mobil hette det så) och också MindTheGapps-11.0.0-arm-20230922_081034.zip (för Google play mm).  Sedan om du vill ha BankID ladda ner appen Magisk. Jag packade upp ett program som heter Odin, som också kopierades till mappen med de andra filerna. Sedan skall drivrutinerna installeras på datorn för att möjliggöra överföring av Lineage till mobilen. De skall inte installeras i mobilen.

Första steget är att ställa mobilen i download mode, vilket var ganska enkelt. Sedan starta Odinprogrammet och flasha mobilen med recovery.tar. Det är enkelt, men nästa steg är svårare. Jag tog ut batteriet på mobilen. Satte tillbaka det. Sedan stod det att om mobilen bootade efter knapptryckningarna förstördes recovery.img. Jag trodde den gjorde det när Samsung loggan kom upp först, men man skall vänta på om recovery mode kommer efteråt.

I recovery mode är det enkelt. Man väljer alternativen genom att trycka med fingret på rutan. När de kommandona är klara. Välj Apply update och sedan Apply from ADB. Gå till datorn och där platform-tools finns öppna ett Powershell där. Skriv adb -d sideload filnamn först för Lineage filen. Det kom ett felmeddelande som det var att ignorera och vänta. När det är klart är det dags att flasha med Google Play adb -d sideload filnamn. Om det stannar upp kolla i mobilen om det är något du skall godkänna. Om du vill installera BankID eller Swish skall du köra: adb -d sideload Magisk-v27.0.apk för att enkelt installera Magisk.

Sedan klickar du tillbaka och väljer Reboot system now,

Bekanta dig sedan med Lineage. Jag bytte till en snyggare bakgrund än Lineage har (se bild). Två problem uppstod senare. Batterifilen blev korrupt så att mobilen stängde av sig själv. Jag installerade appen Battery Calibration Helper som gjorde att problemet försvann. Troligen en bugg. Aktivering av BankID appen fungerade ej i webbläsaren Chrome utan jag installerade webbläsaren Opera. 

Tycker du detta är krångligt är det ännu värre att få BankID att fungera. Verkligen svårt. Detta fungerade för mig konfigurera först Magisk. När Magisk var konfigurerad installerade jag modulerna playcurl.zip och Play Integrity Fix. Se beskrivningen för Magisk under titeln:

How to Pass Play Integrity on Rooted Android Without PC!

Sedan konfigurerade jag appen Fp Downloader. Med två appar Yasnac och Integrety API Checker kan man se om Google Play fungerar. Jag hade grönt på Device Integrity och Basic Integrity. Ändå kunde jag inte aktivera BankID i webbläsaren Brave, men när jag bytte till webbläsaren Opera gick det galant. Modulen SafetyNet testade jag först, men den gav bara Basic Integrity bara och fungerade inte. Här ser du sidan om telefonen och att den nu har Android 11.