LineageOS

En ny smartphone kan vara dyr idag och kan kosta 7 000 - 10 000 kr eller ännu mer. Samtidigt efter 5-6 år är den bara värd 500 - 600 kr. Att nya Samsung och Iphone är dyra beror på utvecklingskostnader och att komponenterna tillverkas i mindre skala än billigare modeller. Iphone är också dyrare än android. Helst skall man inte köpa en ny mobil nu utan att vänta till 20 juni 2025 då nya regler från EU kräver bl.a bättre batteri, mindre lättkrossat glas och uppdatering av androidsystemet i minst 5 år. Sedan kinesiska mobiler, som Huawei skall undvikas då man inte kan ladda appar från Google Play (Huawei har egen sajt med appar dock Huawei AppGallery för android 5 och över).

Försök att behålla din gamla smartphone. Undersök om den går att uppgradera till högre androidversion. Kan finnas i Om telefonen eller systemuppdateringar. Mobilt bankID kräver minst android 6 så köp minst android 10. Om din android inte går att uppdatera undersök om du själv kan uppgradera den via operativsystemet LineageOS 20, som är gratis och ger nu android 13 (se bilden)

Går det inte att uppgradera den till android 6 eller över fundera på att köpa en ny eller begagnad. En 5-6 år gammal Samsung kostar 500 kr minst. En ny av billig modell på specialerbjudande kostar 700-800 kr. Jag köpte nyligen min Motorola Moto e13 (android 13) på Elgiganten för 770 kr och är nöjd med den. Kontrollera också på Prisjakt om det finns billigare erbjudanden. Troligen kommer den inte sjunka mycket i värde om 5 år och kanske kosta 400 kr.

Det som man skall kolla är androidversion för bankID idag kräver minst android 6 och högre. Sedan är NFC-läsare viktig för att kunna legitimera sig för bankID och installera det med pass eller nationellt ID kort. Men går du till ditt bankkontor kan de fixa mobilt bankID åt dig utan NFC-läsare. Sedan ju högre RAM (minne) desto bättre 2 MB RAM på min räckte, men bättre med 4 MB RAM. 

Din gamla smartphone kan gå att sälja på Tradera, eftersom vissa köper skadade smartphones billigt för att få billiga reservdelar.