Ett 30-tal personer med svårare intellektuell funktionsnedsättning avtjänade förra året straff inom den rättspsykiatriska vården efter ha dömts för brott, visar siffror som P1-programmet Kaliber tagit del av.

Att personer med den här funktionsnedsättningen placeras i rättspsykiatrisk vård får kritik från flera håll.

"Det är ju någonstans inte rätt åtgärd", säger rättspsykiatrikern Hanna Edberg. 

Läs mer hos Sveriges Radio.

Kommentarer   
Geta
#4 Geta 2021-05-02 14:04
Man vill inte döma de här personerna med utvecklingsstörning till straff utan vård. Problemet är att det går inte att behandla bort intellektuell funktionsnedsättning.
När de får rättspsykiatrisk straff blir de kvar där längre, än om de fått fängelse.
Admin1
#3 Admin1 2021-04-26 13:27
Vid autism så finns förutom ofta nedsatt IQ också psykiska sjukdomar, som tilläggsdiagnoser. De kan psykiskt sett vara multisjuka också. Sedan kan de vara aggressiva också och utagerande. Trots allt kanske rättspsyk är mest rätt och lämpligare än fängelse. Rymningsrisken är nog minimal pga att de har svårt att klara sig själv. Deras vård kanske inte behöver vara lika inlåst, som normalt utan ett slags låst gruppboende kanske räcker.
Geta
#2 Geta 2021-04-26 11:37
Ska det finnas särskilda fängelser för personer med intellektuell funktionsnedsättning?
Admin1
#1 Admin1 2021-04-26 09:17
Personalen på rättspsyk har klagat på denna grupp, därför de förstår inte vad personalen menar pga intellektuell nedsättning och då blir det svårt och frustrerande för personalen att hjälpa.

Du har inte rätt att posta kommentarer