Sjukhusläkaren

Katarinas son har i över fem år åkt in och ut på psykakutmottagningar.

Det gick så långt att sonen begick brott, vilket bedömts vara en följd av hans psykiska störning.

Läs mer i Sjukhusläkaren.

Kommentar  
Det tråkiga med rättspsykiatrisk vård är att är sjukdomen svårbehandlad kan vården bli väldigt långvarig och längre än 7 år. Den här killen har autism, ADHD och bipolär. Det kan vara svårt att behandla och särskilt autism. Det som är positivt är att autismen är utan nedsatt IQ och de underlättar mycket. Frivillig vård varar en månad och tvångsvård 3 månader.
Han flyttade till Umeå för studier. Det är en stress att börja studera på universitet, men det är en liten grupp som insjuknar kanske 1-2 per 100 enligt min erfarenhet. Jag har själv noterat insjuknande i 2-3 fall. Men är man som denna kille och har problem sedan barndomen är nog risken högre
Har det inte ställts för höga krav på honom med högskolestuder?
Nu har han hamnat på rättspsyk, där medelvårdtiden är 7 år. Innan dess kanske gruppboende hade varit ett alternativ för honom. Vanlig psykavdelning har en vårdtid på en månad och tvångsvård 3 månader.
Jag tvivlar på att slutenvården inom psykiatrin hade varit lösningen. Det är ett för komplicerat fall.
Sonen kanske borde prova Clozapine mot svårbehandlad bipolär och den minskar också risken för självmordsförsök. Nackdelen är viktökning, men det finns nu läkemedel mot det.