Den sårade divan

Karin Johannissons bok: Den sårade divan

Hur mår du, egentligen? Jo, svenska folket mår allt sämre psykiskt.

Jag tror inte det är en tillfällighet att romaner, lyrik, pjäser och sakprosa om psykoser och psykiatrisk vård är en av årets litterära trender.

Litteraturen brukar förvisso ofta gestalta livskriser och psykisk utsatthet, men i det här fallet är psykiatrisk sjukdom huvudtemat.

Läs mer i Aftonbladet.

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2015-12-29 14:59
I och med att psykiska besvär blivit vanligare, så ökar naturligtvis intresset att läsa om psykiska besvär. Risken med att skriva om psykiska sjukdomar är att man överdriver för att intressera läsare och att litteraturen kan bli stigmatiserande snarare än tvärtom. Tror också att mest kvinnor läser sådana här böcker för de dominerar skönlitteraturläsandet om man bortser från Svenska Akademin.

I verkligheten har en person med schizofreni så trist liv att läsaren snabbt skulle gäspa käken ur led om man berättade sanningen. Man har kanske psykos vart 5:e år och under att par veckor och en månad. Det spännande livet har nog kriminella och deckare toppar ju bestsellerlistorna.

Självhjälpsböcker är inte så populära. Att fråga i forum anses nog bättre för det blir några rader att läsa medan en självhjälpsbok ligger på 200-500 sidor. Vid schizofreni drabbas många av lässvårigheter, så rätt många här klarar inte av att läsa böcker.

Du har inte rätt att posta kommentarer