Sophia Erhard

Forskningen i vår grupp baseras på vår upptäckt att hjärnans immunförsvar är aktiverat vid psykiatriska sjukdomar.

Vi vill förstå hur neuropsykoimmunologiska mekanismer medverkar i patofysiologin vid schizofreni, bipolär sjukdom och depression.

Vår hypotes är att gliotransmittorer, det vill säga ämnen som frisätts från gliaceller - till exempel kynurensyra och cytokiner (immunsystemets signalsubstanser) - medverkar i patofysiologin, och att reglerfunktioner som normalt kontrollerar syntes och frisättning av dessa gliotransmittorer är satta ur spel vid psykisk sjukdom.

Läs mer hos Karolinska Institutet.

Kinesiska forskare har skrivit en översiktartikel om inflammation i hjärnan vid psykos och de förslår att schizofreni är som äldre med mer inflammation men börjar tidigt i livet och senare ger schizofreni (förtida äldreinflammation). Läs i Nature.

Kommentar  
Parallellen till äldre är nog inte helt fel, eftersom många med schizofreni har boendestöd (hemtjänst) och gruppboende (äldreboende). Det är 50 % som passar in på detta, men troligen fler eftersom anhöriga ger en hel del hjälp de också som inte framgår officiellt.
Det var en felaktig undersökning bakom det. Jenner uppfann vaccinationen på 1700-talet genom att infektera folk med en infektion av kokoppor fick man skydd mot livshotande smittkoppor. T.om. Katarina den stora lät vaccinera sig mot smittkoppor med kokoppor. Hon insåg fördelarna. Ursprungligen var vaccination en infektion med något som gav en lindrig infektion och sedan ett skydd mot infektion.
Det har ju gått rykten bland föräldrar om att vaccination kan orsaka autism.
Vaccination är på sätt och vis en konstgjord infektion, som skyddar mot efterföljande infektioner. Tror inte inflammationen är kraftig efter vaccination för man får sällan feber till skillnad från en riktig infektion. Inflammationnen blir nog värre av infektioner.
I dagens läge är de flesta barn sprutade mot en massa barnsjukdomar som ger inflammationer. Då borde riskerna ha minskat för psykisk sjukdom på grund av inflammation.
Sophie Erhardts avhandling handlade om kynurensyra. Sedan verkar det breddats till gliaceller och cytokiner. Det är inte säkert att allt är inflammation utan kanske bara en del av förklaringen. Troligast är gruppen som inte får effekt av antipsykotika. De som har autoantikroppar mot glutamatreceptorn har inflammation, men får ingen effekt av antipsykotika mot sina psykosbesvär. Jag tror att inflammation är kopplat till funktionsförluster. De med låg funktionsförmåga har haft mycket inflammation.