Nature min

3-4 latenta undergrupper identifierades hos patienter, släktingar och kontroller.

Schizofrenigener orsakade inte latenta undergrupper och positiva och negativa symtom hos patienter, syskon och kontroller.

Bland icke-genetiska faktorer förutspådde symtomens svårighetsgrad hos patienter, symptom före insjuknandet och hälsorelaterad livskvalitet hos syskon långtidsförlopp medan ingen av dem var signifikant i kontrollgruppen.

Utöver tidigare kunskap kan det longitudinella kliniska förloppet av schizofreni särskiljas i förutsägbara stabila banor när icke-genetiska faktorer kan vara tillräckliga för att särskilja latenta undergrupper och förutsäga deras framtida förlopp av schizofrenisymptom.

Läs mer i Nature.

Kommentar  
Vet inte hur det var innan, men Ann trodde väl att hon skulle blivit sjukare av mammans hjälp. Mamman måste haft stora problem när hon tog sitt liv. Jag gissar att det är ganska vanligt att anhöriga har lindriga funktionsförluster, som försvårar deras egna liv. Ganska många är halvrisiga.
Kunde Ann Olsson gestalta sitt liv i frihet efter mammans död. Hade de levt i symbios innan?
Ann Olsson som är dr i psykologi och har schizofreni skrev boken Illuminating schizophrenia. Hon insjuknade i samband med mammans självmord, men sade att hade mamman levt efter hennes insjuknande hade hon hamnat på gruppboende och blivit permanent sjuk. Hon var alltså inne på att icke-genetiska orsaker kan påverka sjukdomsförloppet.