Medscape min

578 deltagare i OPUS-studien, en randomiserad kontrollerad studie av patienter i Danmark med en förstagångsdiagnos av en schizofrenispektrumstörning som utvärderades efter 2, 5, 10 och 20 år. En undersökning hur tidig intensiv behandling av nyinsjuknade påverkar dödligheten 20 år senare.

Efter 20 år dog 14,2%, jämfört med en normal dödlighet på 4,4%. Livslängden var 10-12 år kortare än normalt.

Dödligheten var högre bland män, de som var 40 år eller äldre vid starten och med drogmissbruk vid tidpunkten för diagnosen.

Ungefär hälften av dödsfallen berodde på yttre orsaker och hälften berodde på medicinska tillstånd och sjukdomar. Vanligaste yttre orsaken var självmord, som står för 27,5 % av det totala antalet dödsfall. De vanligaste medicinska orsakerna var hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, båda representerade 8,3 % av totalen.

Läs mer hos Medscape.

Kommentar  
Ja, Clozapine minskar självmordstankar och självmord. Bra att det avtagit.
Admin1 de senaste 6 månaderna har jag tänkt 80% av
tiden gått till självmords tänk.
Nu med Clozapine har den klingat av. Sebastian eller Zebbe
gav Mej min första Clozapine,
OPUS var en intensivbehandling av nyinsjuknade i psykossjukdom i Danmark och dödligheten hos dem efter 20 år. Det verkar inte så stor skillnader mot tidigare. Men det är dödligheten efter 20 år med sjukdom och inte hela livet. Det är därför självmord är så stor dödsorsak.