Nature min

Vid schizofreni tror man nu att stigmaupplevelsen ökar av psykotiska och depressiva symtom, stigmatisering på arbetsplatsen och att självstigmanivåer varierar mellan länder utan att veta vilka faktorer som förklarar dessa variationer.

Att bo utanför tätorter, låginkomst, singelskap, arbetslöshet, hög antipsykotisk dos och lågt fungerande var associerade med olika stigmadimensioner.

Vissa stigmadimensioner var lägre i studier som utfördes i Europa jämfört med andra regioner.

De flesta studier som publicerats sedan 2007 rapporterar att självstigma är ett särskilt problem för en specifik undergrupp av patienter med arbetslöshet, hög dos antipsykotika och låg funktionsförmåga. Vi identifierade viktiga andra saknade faktorer som bör undersökas för att förbättra effektiviteten hos offentliga riktlinjer och personliga insatser för att minska självstigma. Viktigt är att klassiska sjukdomsallvarlighetsindex (psykotisk svårighetsgrad, ålder vid sjukdomsdebut, sjukdomslängd) och sociodemografiska variabler (ålder, kön och utbildning) inte var associerade med självstigma, vilket minskade betydelsen av tidigare fynd.

Läs mer i Nature.