Ira Glick är professor emeritus i psykiatri vid Stanford University, där han har varit chef för Schizophrenia Research Clinic.

Han diskuterar sin forskningsresa, som började på 1960-talet och följde ett skifte från psykoanalys till biologisk psykiatri.

Han säger att Clozapine, Risperidon och Olanzapin är bäst. Resten vet man inte hur bra de är. Alla får effekt av antipsykotika även de med behandlingsresistens.

Vissa farliga och hemlösa personer med schizofreni måste få slutenvård hela livet. Massmördare i USA har ofta obehandlad schizofreni.

Han tycker att nyinsjuknade direkt skall få depåinjektioner.

Kommentar  
I USA finns vapen mer lättillgängligt, vilket gör farliga personer mycket farligare än här. Masskjutningar är ganska vanliga där. De kanske skall spärra in vapnen istället för personer med schizofreni.
Väldigt intressant. När han började fanns inte antipsykotika och man fick ett års gratis slutenvård vid insjuknandet. Det var medicinfri vård när han började. Hans krav på slutenvård för farliga är väl på sätt och vis införd i Sverige via rättspsykiatrin och utskrivningsprövningen. Det som kan grubblas över behöver alla livslång vård på sjukhus verkligen. Jag tycker inte att i Sverige är hemlösa med psykisk sjukdom ett stort brottsligt problem utan mer ett problem för ökad sjukdomsbelastning, personligt lidande och stora indirekta kostnader. Även i USA är hemlösa dyrare än icke-hemlösa personer.