Nature

Psykiatrer säger att diagnoserna kan flyta ihop i varandra, vilket kan göra det svårt att ställa diagnos. En litteraturstudie har gjorts för att ta reda på om det är genetiska varianter, hjärnans strukturer och funktion eller symtom som ger detta.

Resultaten visar att genetiska faktorer och hjärnfaktorer kan ligga bakom en stor del, men inte alla diagnostiska överlappningar som observerats kliniskt. Baserat på nivåer av genetisk korrelation uppskattade vi sannolikheten för en annan psykiatrisk diagnos hos första gradens släktingar och visade att de var systematiskt lägre än de som observerats i populationsstudier.

Den höga graden av överlappning mellan schizofreni, bipolär sjukdom och egentlig depression överensstämmer med nuvarande trend i förändring av patientvård baserad på likheter mellan diagnoser.

Dessutom antyder identifieringen av en lägre men ändå utbredd överlappning av dessa sjukdomar med NPF-diagnoser, som autism och ADHD behovet av en omfattande livslängdsstrategi för psykisk hälsa.

Den breda överlappningen mellan psykiska sjukdomar ifrågasätter hur resurserna spenderas på att ställa diagnoser, i motsats till att lägga tonvikten på att bedöma symptomkomplex (dimensioner).

Läs mer i Nature.

Kommentar  
Förr togs diagnostiken lätt på, medan idag görs långa utredningar. Att ställa en schizofrenidiagnos tar nog ett halvår och stor arbetsinsats och kostnad. Det verkar som det räcker med symptomkartläggning. Depression, bipolär, schizoaffektiv, och schizofreni verkar lika.Det är nog bättre att satsa krutet på behandling. Möjligen kan gendiagnostik vara ett alternativ till dagens utförliga diagnostikverksamhet. Kanske går det med gentester att avgöra vilka som har en behandlingsbar sjukdom. Allt går kanske inte att behandla om det är för mycket NPF i sjukdomsbilden.
Har aldrig blivit utredd för diagnosen. Har aldrig gjort psykologtest. Ingen har ifrågasatt schizofrenidiagnosen.