Haugan påpekade att Breiviks diagnos på samma vis kunde framstå som ett beställningsjobb.

Dels för att aldrig behöva tidsbestämma Anders Behring Breiviks straff.

Men kanske också, tänker jag, för att friskriva det norska samhället från ansvar.

Om Breivik var psykiskt sjuk, om hans världsbild var ett symptom, då behöver ingen diskutera den smygrasism som växt sig så stark i Norge under senare år.

Läs mer i Aftonbladet. Tack Geta för tipset!

 

Kommentar  
Det var en ovanligt klar reaktion som belyser varför den politiska diagnosen blev ett faktum. Massmördaren tog en del av sin skrift från UNA-bombarens manifest och de psykologer som tillbringat i stort sett varje dag i 4 års tid såg ingen tillstymmelse till någon schizofreni hos Ted Kaczynski (schizofreniorsaker.wordpress.com/2011/12/12/anders-breivik-radslan-for-verkligheten/), däremot tyckte de att han fått en politisk diagnos.

När en diagnos används som en slasktratt säger det också en hel del i hur samhället ser på personerna med diagnosen. Ord som angetts som neologismer har i själva verket inspirerats av en Kaliforniens guvernör (schizofreniorsaker.wordpress.com/2011/12/12/anders-breivik-terminologiska-magik/) - Self terminate baby. Då kanske det är lättare att skylla på en person i en grupp i stället för att se militariseringen och knullfixeringen av populärkulturen som helhet.