En bok på engelska har kommit ut om återhämtning vid schizofreni och är baserad på flera stora internationella kliniska studier,som omfattar totalt mer än 1000 patienter.

Vad lär vi oss av dessa stora studier som spänner över 25 år?

Den gamla uppfattningen att schizofrenin försämras med tiden är inte sann. Behandlingsresultatet varierar mycket mellan individer vad gäller symptom och funktionsförmåga.

Bra behandlingsresultat fanns hos mer än hälften av individerna i the International Study of Schizophrenia. I Colombia arbetade 2/3 av patienterna heltid, medan i Nottingham, England var 60 % fri från alla psykotiska symptom.

I Agra upptäcktes inga funktionsförluster hos 60 % av patienterna troligen pga familjestöd.

Mindre goda behandlingsresultat fanns på vissa ställen, men slutsatsen är tydlig: dåligt behandlingsresultat är ingen nödvändig komponent för schizofreni, det är en konsekvens av interaktionen mellan individen och hans eller hennes sociala och ekonomiska värld.

Sjukdomsförloppet under de 2 första åren förutsäger hur sjukdomen senare utvecklas, men detta skall inte automatiskt ge oss underlag för pessimism i fall där den tidiga utvecklingen är dålig.

En femtedel av de som är väldigt sjuka i början återhämtar sig senare.

Schizofrenidiagnosen är ganska stabil och 90 % av individerna behåller sin diagnos senare i livet. Dödligheten i schizofreni är förhöjd över hela världen, men mer i den industrialiserade världen.

Behandlingsresultatet vid schizofreni är bättre i uländer och denna skillnad blir uppenbar under de två första åren av sjukdomen.

Men även för ulandspatienter med en dåligt första förlopp är behandlingsresultatet överlägset iländer med ett liknande tidigt förlopp.

Andelen i arbete är avsevärt högre för uländer och några forskare har förklarat att uländer saknar sjukersättning vid schizofreni, vilket gör att fler tvingas arbeta där.

Forskarna är försiktiga med att förklara det bättre resultatet i uländer med kulturella faktorer.

Familjens engagemang kan dock vara en nyckelfaktor.

De poängterar att det extraordinära engagemanget hos indiska familjer under behandlingen kopplad med väldigt litet kritik och reducerade krav.

De påpekar också en överraskande skillnad i en del av den sociala inklusionen. Nästan 75 % av indier med schizofreni var gifta vid uppföljningen, medan bara cirka 30 % i iländerna.

Boken heter:
Recovery From Schizophrenia: An International Perspective. A Report From the WHO Collaborative Project, the International Study of Schizophrenia edited by Kim Hopper, Glynn Harrison, Aleksandar Janca, and Norman Sartorius. Oxford, Oxford University Press, 2007, 392 pp.