RAISE

NIMH initierade forskningsinitiativet Recovery After an Initial Schizophrenia Episode (RAISE) för att undersöka ett nytt sätt att behandla första psykosen med koordinerad specialvård (CSC).

Resultaten visade att CSC kan minska bördan efter första psykosen och förbättra livet för personer med schizofreni.

CSC är en seger för att överföra forskning till vård som kartlägger resan för schizofrenibehandling från den svåra början till handlingsinriktad forskning med bred användning i det amerikanska hälso- och sjukvårdssystemet.

RAISE inspirerade till en revolution inom behandling av schizofreni, vilket ledde till den snabba tillväxten av CSC-program över hela landet och ökad tillgång till högkvalitativ vård för tusentals amerikaner.

Läs mer hos NIMH.

Kommentar  
Jag var bara inlagd 1-2 veckor. Sedan Roxiam samt Flunitrazepam och återbesök en gång i månaden, så lite bättre för mig. Men jag insjuknade på 90-talet och du långt innan.
Efter min första psykos för 55 år sedan lämnades jag bara med en burk Mallorol och ett paket Valium. Innan dess hade jag vistats en månad på ett mentalsjukhus. Så då var det bra att de bara kastade ut mig och jag fick klara mig bäst jag kunde. Jag avgiftade mig från Valium genom att sitta en vecka med huvudet mellan knäna. Mådde pyton av Mallorol. Slutade med den också. Fick ingen uppföljning. Nu anses jag som ett lyckat fall vid 70+.
Det har kommit kritik mot tidig behandling och den menar att om de inte fått tidig behandling skulle de mått lika bra. Man menar att den effekt man sett är den naturliga förbättring, som sker med tiden.
Det behövs verkligen något program eller mönster för att möta en person vid och efter första psykosen. Allt verkar obegripligt då. Hur familjen tar det är också viktigt. Det går inte att ställa krav som på en fullt psykiskt frisk person. Det blir ett hack i utvecklingen.