Sök efter typ av självhjälp

lindha

Nyligen publicerade Folkhälsomyndigheten 12 tips för att må psykiskt bättre.

Rör på dig regelbundet, prioritera sömn och stressa lagom lyder några av råden.

Lindha Holmqvist skriver om att vilja leva hälsosamt men inte riktigt orka ta itu med allt, på grund av psykisk ohälsa.

Läs mer i RSMH-bloggen.

Kommentar  
Om man ger råd till någon som saknar armar om hur man simmar och denne försöker och försöker men ändå inte lyckas så måste man nog konstatera att råden inte fungerar utan snarare kan ses som ett hån även om råden är bra för många andra människor vilka saknar allvarliga problem i livet och inte lider av någon kronisk allvarlig sjukdom.

Om råden inte fungerar i praktiken så är de så klart mer av ett hån från någon som inte förstår problematiken i grunden.
Pissa ned dig är också ett råd som man kan ge till någon som är kall, det värmer dock sisådär lagom på lång sikt, även om det kortsiktiga resultatet ger en rik värmebölja av upplevelser.

Det är inte så lätt att ge bra råd som fungerar i praktiken när läget redan år väldigt svårt och det mesta redan har testats, eller hur?
Det är nog en minoritet, som klarar av att ge sig själv en hjälp som ger en förbättring. Jag trodde appar skulle bli en revolution, men bara 4 % med schizofreni använder appar en längre tid. Man slutar snabbt. Så mediciner är överlägsna med 50 % som fortsätter och depåinjektioner 80 %. Men vid schizofreni behöver nog mer än 50 % hjälp för att klara vardagen inklusive vård av sig själv. För övervikt ser det hoppfullt ut med två nya läkemedel som ger viktnedgång på 10-25 %. Eftersom schizofreni ger förtida död i hjärt-kärlsjukdomar borde vi vara prioriterade och få först.
Jag tycker att psykiatrin sällan predikar om hur man ska leva sunt för att förhindra följdsjukdomar. Även om man drar på sig övervikt och diabetes2 är det ingen som reagerar.