Sök efter typ av självhjälp

walk1

40 % slutar med medicinen under ett år och 75 % under 2 år.

Fysisk träning med låg till måttlig intensitet hos patienter med svår psykisk ohälsa är kopplad till förbättrad medicinering, oavsett typ av medicin eller sjukdomslängd, visar ny forskning.

Följsamheten förbättrades avsevärt i motionsgruppen och ökade från 36 % vid starten till 48 % efter 6 månader.

BMI, kroppsvikt och midjemått minskade med motion.

Läs mer hos Medscape.

Kommentar  
Man kanske skall satsa direkt efter insjuknandet med motion, eftersom det är i början och de 5 första åren de flesta avbryter medicineringen. Det är då återfallen gör att Clozapine krävs.
Jag började direkt med att jogga efter insjuknandet. Det har ju gått ganska bra för mig. Bara en psykos.
Som kroniskt schizofren kan det kännas meningslöst att satsa på att leva ett sunt liv. Det har ändå ingen betydelse. Då är man inte medveten om att livet kan vända senare. Då är det inte positivt om man dragit på sig en massa onödiga kilon som leder till sjukdomar och funktionsnedsättningar.
Akademiska hade ett projekt om sunda matvanor. Karolinska har haft ett motionsprojekt. Det tar nog ganska stora kostnader och personal för att driva motionsprojekt. Kanske bättre ge RSMH pengar för att sköta detta. Det behövs också utbildning att sköta sin ekonomi, tips om bidrag och fonder samt hur man lever billigt och t,ex handlar på secondhand.
Det förvånar mig att psykiatrin inte har lagt större vikt vid sunda vanor hos patienterna. Bara i undantagsfall har läkarna talat om det med mig. En gång var när jag gick upp i vikt av Haldol sas det att jag borde satsa på lättprodukter. En annan gång sa en läkare att jag borde leva sunt men gav inga råd eller exempel. Personal och patienter kunde träna ihop.
Tidigare finns adherensterapi, men den gav ingen signifikant effekt. Detta verkar bättre. Kanske effekten beror på bättre minne och mindre depression. Effekten kanske ökar om motionen fortsätter utöver 6 månader.