Ska börja grodda

Mer
7 år 8 månader sedan #851914 av Zoidar
Svar från Zoidar i ämnet Ska börja grodda
Har lärt mig knepet för lyckad groddning. Det är att få ut så mycket vatten som möjligt. Är det kvar vatten så blir det lätt att groddarna möglar.

Anchored in Christ ✟

Mer
7 år 8 månader sedan #851938 av notwoodstock
Svar från notwoodstock i ämnet Ska börja grodda
Man kan lägga röda linser i vatten under natten. Det blir väldigt gott!
Mer
7 år 8 månader sedan #855155 av Zoidar
Svar från Zoidar i ämnet Ska börja grodda
Min frukost, gjord på 50g aduzukibönor och 2msk senapsgroddar. Uppskattningsvis 350kcal, med olja inräknad.

[attachment=0:24yg4vxl]<!-- ia0 -->14088764_10206541686253232_761056672_n.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:24yg4vxl]

Anchored in Christ ✟

Bilagor:
Mer
7 år 7 månader sedan #863733 av Zoidar
Svar från Zoidar i ämnet Ska börja grodda
Publicerad: 2012­07­15 www.sund.nu/docs/printArtikel.asp?art=1167&tem=3&und=0

Mungbönsgroddar
En enkel nybörjargrodd som dom flesta gillar smaken på. Sägs vara bra för hår, hud
och naglar.

Innehåller fibrer, C­vitamin, D­vitamin, vitamin B17, folat, järn, zink och
kalcium.

Mängd till 1 ­litersburk: 1 dl
Blötläggning: 12 timmar
Groddas: 2­-4 dagar
Hållbarhet i kylskåp: 4-­7 dagar

Linsgroddar
Oftast används gröna linser, men det går även att grodda svarta och röda linser.
Linser kan sänka kolesterolhalten, lindra vid njursten samt ledgångsreumatism och
förbättra tarmhälsan.

Innehåller bland annat B1, B2, C­vitamin, folsyra, zink, kalcium och järn.

Mängd till 1 ­litersburk: 1 dl
Blötläggning: 12 timmar
Groddas: 2-­3 dagar
Hållbarhet i kylskåp: 4 dagar

Bockhornsklövergroddar
Har använts inom folkmedicin i Indien och Kina för att behandla artrit, astma,
matsmältningsproblem och hudproblem. I studier har man sett positiv effekt på
diabetes, kolesterol och mjölkproduktionen hos ammande kvinnor.

Innehåller kalcium, magnesium, mangan, fosfor, kalium, kisel, zink och i princip alla
vitaminer inklusive folsyra.

Mängd till 1­ litersburk: 1 dl
Blötläggning: 8 timmar
Groddas: 3­-4 dagar
Hållbarhet i kylskåp: 4 dagar

Alfalfagroddar
Är bra för blodet och anses kunna sänka blodtryck samt kolesterol.

Innehåller kalium, kalcium, järn, magnesium, zink, selen, fosfor, C­vitamin, Bvitaminerna
B1, B3, B2, B6, B9 (folsyra), karoten, D­vitamin, A­vitamin, E­vitamin
och K­vitamin.

Mängd till 1 ­litersburk: 1,5­-2 msk
Blötläggning: 4-­6 timmar
Groddas: 4­-5 dagar
Hållbarhet i kylskåp: 4 dagar

Broccoligroddar
Broccoligroddar innehåller ämnet sulphorophan som i studier visat sig kunna
förebygga cancer och lindra inflammationer i bland annat luftvägarna.

Innehåller A­vitamin, K­vitamin, E­vitamin, vitamin B6, B12, B3 och B1, C­vitamin
samt mineralerna magnesium, forsfor, järn och selen.

Mängd till 1 ­litersburk: 3 msk
Blötläggning: 8­-12 timmar
Groddas: 3 dagar
Hållbarhet i kylskåp: 3­-5 dagar

Sesamgroddar
En grodd för otåliga. Den är klar på 1 dygn och bör ätas direkt eftersom den annars
kan få en besk eftersmak.

Innehåller mycket kalcium samt B­vitaminer inklusive B5, vitamin C och E samt
järn, magnesium och fosfor.

Mängd till 1 ­litersburk: 2 dl
Blötläggning: 5 timmar
Groddas: 1­-2 dagar
Hållbarhet i kylskåp: max 1 dygn

Solrosfrögroddar
Bryter ner fetter och förbättrar matsmältningen.

Innehåller lecitin, vitamin A, B, C och E samt mineralerna kalcium, järn,
magnesium, niacin, fosfor och kalium.

Mängd till 1 ­litersburk: 5 dl
Blötläggning: 5 timmar
Groddas: 0,5-­1 dygn
Hållbarhet i kylskåp: max 1 dygn

Quinoagroddar
Quinoa är mycket lättgroddad och omtyckt av de flesta. Passar bra som bas i
sallader. Den innehåller gott om magnesium som anses vara bra för blodkärlen och hjärthälsan.

Innehåller magnesium, mangan, järn, tryptofan, koppar, fosfor, B1, B2, B3, B6, Evitamin
samt folsyra.

Mängd till 1 ­litersburk: 2,5 dl
Blötläggning: 5 timmar
Groddas: 0,5­-1 dygn
Hållbarhet i kylskåp: max 1 dygn

Bovetegroddar
Bovete är förknippat med en förbättring av kolesterol, blodsocker och blodtryck.

Innehåller lecitin, vitamin A, C och E samt mineralerna kalcium, järn, magnesium,
niacin, fosfor och kalium.

Mängd till 1 ­litersburk: 2,5 dl
Blötläggning: 5 timmar
Groddas: 1-­2 dygn
Hållbarhet i kylskåp: 4 dagar

Rädisgroddar
Rädisa innehåller svavel som är viktigt för huden. De har även en renande effekt och
stödjer lever och gallblåsa.

Innehåller vitamin A, B, C, E och K samt kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium,
zink och karoten.

Mängd till 1­ litersburk: 0,5 dl
Blötläggning: 3 timmar
Groddas: 4-­5 dygn
Hållbarhet i kylskåp: 2-­4 dagar

Rödklövergroddar
Anses vara bra för hormonbalansen och blodet.

Innehåller Vitamin A, B, C, E och K samt mineralerna kalcium, järn, magnesium,
fosfor, kalium, zink och karoten.

Mängd till 1­ litersburk: 2 msk
Blötläggning: 5 timmar
Groddas: 4­-5 dygn
Hållbarhet i kylskåp: 3­-4 dagar

Senapsfrögroddar
Senapsfrön har en antiinflammatorisk verkan och kan skydda våra celler.

Innehåller vitamin A, B, C, E och K samt kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium,
karoten och zink.

Mängd till 1 ­litersburk: 0,5 dl
Blötläggning: 5 timmar
Groddas: 4­-5 dygn
Hållbarhet i kylskåp: 2­-4 dagar

Så groddar du:
För att slippa hålla ordning på olika blötläggningstider kan du välja att alltid blötlägga
över natten. På så sätt täcker du in de som ska blötläggas minst, 4 timmar, och de
som ska blötläggas mest, 12 timmar.

1. Skölj fröerna noga och lägg i till exempel en bunke. Häll på rikligt med vatten,
cirka 3 gånger frömängden, eftersom de sväller under blötläggningen. Låt dem ligga
i blöt under natten.

2. Häll av blötläggningsvattnet och skölj noga. Undvik att peta med fingrarna bland
groddfröerna. Täck bunken med en handduk och låt stå i rumstemperatur.

3. Nu ska groddarna spira i ett antal dygn, se beskrivning ovan. Skölj dom noggrant
två gånger per dag. Stjälp till exempel över groddfröerna till en sil och skölj. Häll
därefter tillbaka dom i bunken igen och täck med handduken. Fingra inte i bunken,
då kan det bildas bakterier.

4. När groddarna är färdiga så kan de förvaras i kylskåp ett par dagar.

Anchored in Christ ✟

Mer
6 år 8 månader sedan #963773 av Zoidar
Svar från Zoidar i ämnet Ska börja grodda

Anchored in Christ ✟

Mer
6 år 8 månader sedan #963776 av Geta
Svar från Geta i ämnet Ska börja grodda
Läckert!