Schizofreni och kommunikativ förvirring

Mer
17 år 4 veckor sedan #72744 av bateson-
Jag håller på att läsa en bok som innehåller lite anteckningar som bl.a. rör teorier om schizofreni. Man hänvisar bl.a. till en psykiater som var aktiv på sjuttiotalet, Laing, som menade att det vi kallar för "schizofreni" är en strategi som syftar till att kunna uthärda en livssituation som annars skulle vara outhärdlig. Det som gör situationen outhärdlig är att mångtydligheten och mystifikationerna i familjen eller i relationen till den naturliga omgivningen blir så omfattande att inte en enda sektor av det dagliga livet ger något skydd. Själva förvirringen, ambivalensen, det förtingligande och det fragmenterade i personenes upplevelser motsvarar just detta nätverk av mystifikationer.

Den schizofrena reaktionen innebär, enligt det här sättet att se på det, ett sammanbrott av de försvarssystem man annars använder.

Tillbakadragandet innebär samtidigt att personen i fråga lämnar den "normala" kommunikationsgemenskapen. Han uppfattar sammanhang och ser och hör ting som de andra inte uppfattar.

Den schizofrenes beteende gentemot oss är endast till synes obebripligt. I realiteten är det fullt av betydelsefulla meddelanden. I symbolisk och meta-kommenterande form, med ständiga språng från den ena till den andra positionen. Man hänvisar till Lacan som säger att psykosen är att oinskränkt sätta ironin i funktion.

Jag tycker det lät som ganska intressanta funderingar! Jag undrar om det är någon som känner igen sig i det här sättet att använda flykten in i ett slags icke-kommunicerande för att därigenom skaffa sig en slags social frizon? Kommentarer?
Mer
17 år 4 veckor sedan #72746 av Nissegossen
Det är ingen artskillnad på den som har Schizofreni gentemot andra människor! Det är bara en grad skillnad! Dvs; det är enbart ett tröskelvärde!

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Mer
17 år 4 veckor sedan #72757 av Khai Chau
artskillnad resp. gradskillnad!? <!-- s8) --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_cool.gif" alt="8)" title="Cool" /><!-- s8) --> :rolleyes:

det är andra gången jag får höra dessa begrepp... <!-- s8) --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_cool.gif" alt="8)" title="Cool" /><!-- s8) --> kanske inte lika självklart för alla, som hör det, första gången... :rolleyes: <!-- s:wink: --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif" alt=":wink:" title="Wink" /><!-- s:wink: -->
Mer
17 år 4 veckor sedan #72787 av bateson-

Nissegossen skrev: Det är ingen artskillnad på den som har Schizofreni gentemot andra människor! Det är bara en grad skillnad! Dvs; det är enbart ett tröskelvärde!

Jo, visst jag håller med. Men det vore intessant att veta om man kan använda dis-kommunikation för att skaffa sig en frizon, ett utrymme...

För det kan ju även icke-schizofrena göra för att förvirra, det gör jag för övrigt själv ofta.
Mer
17 år 3 veckor sedan #72816 av Geta
Som schizofren ( min uppfattnig) är man så flugögig - ser åt många håll samtidigt, så att det är så gott som omöjligt att få det att gå ihop till en entydig bild.
Därmed uppkommer ångesten.
Mer
17 år 3 veckor sedan #72821 av bateson-

Niklas skrev: Schizofreni definieras i förhållande till vad som är vanligt eller kan begripas och att någonting är vanligt eller kan begripas betyder oftast ingenting.

Här har vi just ett exempel på en slags "kommunikativ frizon", ty det som sägs är helt meningslöst. Det sägs för att förvirra, inte klargöra.

Att den här antikommunikationen jag pratar om är till för att kommunicera för att skapa en känsla av att man kommunicerar, fast man i själva verket inte alls kommunicerar, inte möts, uan bara blajar...

Eller hur Niklas?