Situationen på gruppboendet i Kullabygden var så kaotisk att Anna hamnade på psyket.

Nu har kommunen anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg.

Läs mer hos HD.se. Tack vnv för tipset!                                

Kommentar  
Felet idag är att det saknas mottagningar för psykiatrisk rehabilitering, där de som är på gränsen till gruppboende kan få behandlingar, så de slipper gruppboende. Jag gissar att 50 % av de som kan få gruppboende av psykiatriska skäl kan rehabiliteras med hjärnträning typ IPT-k och slippa gruppboende.
Gruppboende behöver inte vara för evigt. Målsättningen är att flytta till ett självständigt boende för de flesta.
Gruppboende är ingen direkt vård utan mer en slags handikapphjälp och boendestöd. Det kan finnas sjuksköterskor, som kommer dit. Men det kan ändras och det kan bli mer rehabilitering och ett mer kortvarigt boende för vissa i alla fall.
Jag tror att man till varje pris ska försöka undvika gruppboende. Det verkar troligt att det är sämre än ett fast boende på rättspsyk.
Minst häften av de här som bott på gruppboende har haft problem med personalen. En del har valt att flytta tillbaka till egen lägenhet. Det verkar ganska vanligt att gå från gruppboende till eget boende. Om fler fick kognitiv rehabilitering kunde nog fler gå från gruppboende till eget boende. Kognitiv rehanilitering kostar inte så mycket och en plats på gruppboende 500000 kr per år. Gruppboende är nog 80 % billigare än sjukhusvård.