Efter två decennier som psykiater håller Klara på att byta yrke.

Hon orkar inte med pressen att jobba sena kvällar för att hinna.

Hon vill hjälpa människor på ett annat sätt.

Läs mer i Dagens Medicin. Artikeln låst, tidningen brukar finnas på bibliotek.

Kommentar  
I öppenvården eller på mottagningar är väl besökarna friskare. En del gör bara ett besök per år. På stora sjukhus kan finnas jobb där man enbart förnyar recept. Alla jobb är inte tunga.
Läkarna borde oftare få se lyckade fall, där prognosen har varit bättre, än bara de allra tyngsta fallen.
Psykiater kan nog vara slitsamt särskilt för inlagda. De kanske borde ha fler tjänster i öppenvård, där folk inte är akut sjuka. Men trenden är nog att fler undviker sämre jobb. Det är svårt nu med tandläkare i Norrland och de kommer nog öka för fler akademikergrupper. Lönerna är inte längre höga som förr och man kan välja andra trevligare jobb utan att förlora särskilt mycket. Läste om en underläkare, som tänkte bli programmerare istället.
Min psykiater som jag haft i många år har nu hoppat av och jobbar på en Vårdcentral.
Nackdelen med läkaryrket är att det tar för stor del av ens liv, som psykiatern konstaterat. Men ett annat problem är att lönerna försämrats jämfört med för 40-50 år sedan. Lönsamheten för en akademisk utbildning har försämrats och då blir hur trivsamt jobbet är viktigt. Utmaningen för sjukvården är att kunna erbjuda de som vill hoppa av mindre arbetskrävande jobb, som tillvara deras utbildning och erfarenhet. Gäller läkare och sjuksköterskor. Att erbjuda deltid och ett annat lugnare jobb på andra deltiden.