Vad händer om en grupp långtidsarbetslösa med svåra psykiska problem får en femhundring i handen istället för medicin?

Ett kontroversiellt experiment i Blekinge visar att ekonomiskt stöd kan ha lika stor verkan för att lindra psykisk ohälsa som psykofarmaka.

Läs mer i ETC. Tack vnv för tipset!

Kommentar  
Sveriges Radio har en artikel:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6108701
Det finns också en engelsk studie, som visar att fler tar sina depåinjektioner om de får 160 kr per injektion eller månad.

http://www.viska.se/index.php/nyheter1/334-lakemedel/5101-pengar-kan-gora-att-man-tar-sina-antipsykotikainjektioner

Det går att förbättra sin ekonomi genom att se till att man får alla bidrag man har rätt till, sluta röka (2000 kr/mån) söka från fonder (en här fick 30000 kr per år, studielånsavskrivning eller uppskov med återbetalning mm. Utbildning om hur man sköter sin ekonomi är säkert bättre än 500 kr per månad.

http://www.viska.se/index.php/sjalvhjalp/5713-tips-om-din-ekonomi
Det skulle gå att göra en annan undersökning. Sjukersättningen varierar mycket från individ, så man skulle kunna jämföra hur måendet varierar med storleken på sjukersättningen. Samtidigt finns en undersökning i Sverige att anhöriga ger 2000 kr per månad till sina barn med schizofreni, så vissa kan få mer än 500 kr per månad. Samtidigt kan en sådan undersökning slå fel för de som har hög sjukersättning kan ha jobbat tidigare och insjuknat senare och har en mildare sjukdom, men det kan gå att korrigera för detta.

Staten skall satsa pengar på psykiatrin och mitt förslag är att de som inte har daglig sysselsättning (50%) får ett Statligt fritidsstöd för egna fritidsaktiviteter - skulle kunna tänka mig 1000 kr per månad t.ex.