Uppdrag Psykisk Hälsa

Kartläggningen omfattar verksamhetsdata från samtliga regioner och fokuserar framförallt på att presentera jämförelsetal mellan regionerna gällande barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri och rättspsykiatrisk vård i Sverige.

– Mycket tyder på att den psykiska ohälsan ökar både i Sverige och globalt. Inom psykiatrin ser vi att allt fler barn och vuxna behöver psykiatrisk vård. Kapaciteten inom psykiatrin ökar och allt fler får vård, men behoven ökar snabbare än kapaciteten på många håll, säger Martin Rödholm, projektledare och psykiater på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Rättspsykiatrin är en liten del av specialistpsykiatrin och berör förhållandevis en liten andel av patienterna. De senaste årens kartläggningar visar att antalet inskrivna inom rättspsykiatrin ökat årligen, en ökning med 16 % mellan 2017 och 2022.

Läs mer hos Uppdrag Psykisk hälsa.

Läs kommentar från NSPH.

Kommentar  
Om det är brist på vård måste prioritering ske annorlunda än tidigare. De som snabbt kan förbättras och snabbt minskar sitt vårdbehov måste prioriteras för att frisätta resurser åt andra. De som saknar möjlighet till förbättring får en enklare och billigare vård typ gruppsamtal av skötare.