How Life Works

Den syn på biologi som ofta presenteras för allmänheten är alltför förenklad och inaktuell. 

Forskare måste säga sanningen hävdar en ny bok.

Varje egenskap kan påverkas av många gener. Till exempel har mutationer i nästan 300 gener identifierats som indikerar risk för att en person ska utveckla schizofreni.

Genetik ensamt kan inte hjälpa oss att förstå och behandla många av de sjukdomar som orsakar de största vårdbelastningarna, såsom schizofreni, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Dessa tillstånd är fysiologiska i sin kärna, påpekar författaren - trots att de har genetiska komponenter, orsakas de ändå av processer i celler som går snett.

Läs mer i Nature.

Kommentar  
Tänkte inte på det.
Schizofrenigener ökar risken att få schizofreni, men alla med generna får inte schizofreni. För enäggstvillingar är risken 50 %. Det är något annat än gener som utlöser sjukdomen. Ungefär 80 % av schizofrenin anses orsakas av gener. Man kan få schizofreni utan nedärvning, men det är ovanligare och drabbar 20 %. Variationen mellan personer med schizofreni är ganska stor. Från hemlösa till när Nash levde till Nobelpristagare.
Men varför finns det ett tillstånd som kallas schizofreni och som yttrar sig på ganska liknande sätt? Om det finns så många orsaker, borde variationen vara större.