Sociala svårigheter förekommer vid schizofreni, autism och socialfobi och ger svårigheter att umgås med andra.

Det orsakar lidande för de drabbade.

EU-projektet AlterEgo utarbetar en ny rehabiliteringsmetod för sociala svårigheter via människoliknande robotar och avatarer, som bygger på att det går att umgås med något som liknar en själv.

Likheten kan vara till form, beteende eller rörelser.

Avatarer och en människoliknande robot används för att skapa dessa tre likheter i socail interaktion med patienten.

Det här är en ny typ av behandling av sociala svårigheter, men det finns redan socialfärdighetsträning t.ex kursen Ett självständigt liv.

Läs mer hos AlterEgo.

Kommentarer   
Admin1
#2 Admin1 2016-11-01 19:20
En ny artikel om avatarterapi. De berättar om en plattform för avatarterapi, som kan laddas ner och användas av privatpersoner, men har ej hittat den.

http://www.euronews.com/2016/10/31/avatars-help-schizophrenia-patients-silence-tormenting-voices
Admin1
#1 Admin1 2016-03-12 19:50
Nackdelen med metoden är att utrustningen kan vara dyr, så behandlingen måste vara bättre än de behandlingar, som redan finns. En kurs som Ett självständigt liv kostar inte så mycket. Dålig socialförmåga kan vara negativt för arbetsförmågan, så kan man normalisera socialförmåga kan det betyda mycket för arbetsförmågan och öka tillgången på lämpliga arbeten.

Mot röster finns också en avatarterapi, där man tittar på en avatar och sedan låtsas en psykolog vara röster - först elaka och sedan vänliga röster. Antipsykotika kan faktiskt göra elaka röster vänliga. Men trots det så brukar rösterna vara envisa. Paranoia är lättare att slippa med antipsykotika.

Du har inte rätt att posta kommentarer