Inte så sjuk som du tror...

Årligt vårdbehov vid schizofreni, schizoaffektiv och vanföreställningssyndrom: 

Inlagd:  6,4 dagar
Läkarbesök:  1,4
Sköterskebesök: 18,6
Kuratorbesök:    1,2
Annan personal:  6,3

199 personer i Sverige år 2007. Från IHE.

50 % av psykiatrins vårdplatser är lika delar tvångsvård och rättspsyk (hot & misshandel), där 75 % har missbruk.

Vid schizofreni får 4 % tvångsvård varje år och 1 % sitter på rättspsyk. Tvångsvård alltså vart 25:e år och rättspsyk vart 500:e år.

Testa Viska-appen

En  gratis självhjälpsapp. Nu buggfixad. För android 5 och över här och för android 4 och över här. Nu finns små ikoner med Viska-gubben på varje rad i menyn. Appen bättre än någonsin.

Finns också som webb-app: https://www.viska.se/app7/

Prenumerera på nyhetsbrev

Kommer en gång i månaden med nyheter. Skriv din e-postadress i rutan. Klicka på Prenumerera.

Nature min

Den synaptiska hypotesen om schizofreni har varit mycket inflytelserik.

Baserat på nya bevis föreslår vi version III av denna hypotes.

Det är en multi-hit modell, där genetiska och/eller miljöfaktorer gör synapser sårbara för överdriven glia-medierad eliminering utlöst av stress under senare neuroutveckling.

Vi föreslår att förlusten av synapser stör pyramidal neuronfunktion i kortex för att bidra till negativa och kognitiva symtom och ger mindre hämmande projektioner till mesostriatala regioner, som bidrar till dopaminöveraktivitet och psykos.

Den står för den typiska uppkomsten av schizofreni i tonåren/tidig vuxen ålder, dess viktigaste riskfaktorer och symtom, och identifierar potentiella synaptiska, mikrogliala och immunmål för behandling.

Läs mer i Nature.

Kommentar  
Tidigare har man påstått att förhöjda koncentrationer av en variant av komplementfaktorn C4 skulle kunna vara orsaken, vilket jag tyckte var skumt eftersom andra faktorer behövs för att trigga C4. I sydostasien finns schizofreni utan C4 varianten, vilket talar mot den hypotesen.
Stress + gener+ miljöfaktorer gör att celler i hjärnan attackerar nervcellernas synapser. I hjärnbarken skadas synapser och gör att negativa och kognitiva symptom uppstår. Skadade synapser gör också att hjärnbarken inte kan hämma dopaminet längre in i hjärnan och det ger psykos. Det låter rimligt. På sätt och vis är det en autoimmun sjukdom.