Inte så sjuk som du tror...

Årligt vårdbehov vid schizofreni, schizoaffektiv och vanföreställningssyndrom: 

Inlagd:  6,4 dagar
Läkarbesök:  1,4
Sköterskebesök: 18,6
Kuratorbesök:    1,2
Annan personal:  6,3

199 personer i Sverige år 2007. Från IHE.

50 % av psykiatrins vårdplatser är lika delar tvångsvård och rättspsyk (hot & misshandel), där 75 % har missbruk.

Vid schizofreni får 4 % tvångsvård varje år och 1 % sitter på rättspsyk. Tvångsvård alltså vart 25:e år och rättspsyk vart 500:e år.

Testa Viska-appen

En  gratis självhjälpsapp. Nu buggfixad. För android 5 och över här och för android 4 och över här. Nu finns små ikoner med Viska-gubben på varje rad i menyn. Appen bättre än någonsin.

Finns också som webb-app: https://www.viska.se/app7/

Prenumerera på nyhetsbrev

Kommer en gång i månaden med nyheter. Skriv din e-postadress i rutan. Klicka på Prenumerera.

Los Angeles Times

Psykiatriker brukade skilja mellan vanföreställningar som var "bisarra" eller omöjliga, och de som var "icke-bisarra" eller möjliga men falska.

DSM-5 gör inte längre denna skillnad, delvis för att människor inte håller med varandra när det gäller att avgöra vad som är "möjligt" eller "omöjligt".

Och när vår teknik utvecklas i en häpnadsväckande takt, kan det som var otänkbart igår faktiskt vara rimligt idag.

Att definiera en vanföreställning som en övertygelse som inte är mottaglig för förändring i ljuset av motstridiga bevis kräver att vi har en gemensam förståelse för vad som är "sanning" och hur den bestäms.

I takt med att internet gör vår kollektiva sanning svårare och svårare att definiera, finner jag mig själv alltmer förlorad i den skiftande gränsen mellan mina patienters verklighet och min egen.

Läs mer i Los Angeles Times.

Kommentar  
Förr filtrerade media, som tidningar, böcker, radio och TV bort tokiga idéer, men idag med Facebook och annat internet matas man med tokiga idéer om man läser mycket om det och det ger en skev verklighetsbild hos många som försvårar detektion av paranoia och skev verklighetsuppfattning.