- Inlägg: 50447
Har någon tips på en bra soppbok?
- Nissegossen
- Offline
- Jubelhedersmedlem
- Gubben
Less
Mer
8 år 11 månader sedan #741225
av Nissegossen
Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Svar från Nissegossen i ämnet Har någon tips på en bra soppbok?
Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
8 år 11 månader sedan #741235
av Isa-Alise
Svar från Isa-Alise i ämnet Har någon tips på en bra soppbok?
Soppa kan man göra som Kajsa Varg - man tager vad man haver hemma.
Börja med en bas av buljong, tärning, fond eller hemlagad. Tillsätt de kryddor du önskar ha med (exempelvis lagerblad, kryddpeppar, örtkryddor)
Lägg i något proteinrikt som tärnat kött eller linser. (Är det fisksoppa du gör så ska fisken i sist.
Tillsätt vatten i önskad mängd.
Om det är billigt kött som ska kokas länge, låt det sjuda en halv till en timme. Annars sjud ca 10 minuter.
Lägg i tärnade rotsaker som morot, potatis, palsternackor, sellerirot och liknande samt lök.
Fyll på med mer vatten om det behövs.
Låt sjuda tills köttet är mört och rotsakerna mjuka.
Tillsätt annat som du vill ha i, exempelvis grönsaker som stjälkselleri, broccoli, tomater, mm eller krossade tomater/frysta eller burkgrönsaker.
Låt sjuda i 5 - 10 minuter.
Om det är fisksoppa lägger du i den tärnade fisken/skaldjuren nu.
Låt sjuda i 3-5 minuter.
Smaka av om du vill tillsätta lite salt.
Servera gärna med ett gott bröd, smör och ost.
Njut!
Man kan alltså göra soppa på köttbuljong, märgpipa, lagerblad, kryddpeppar, vitpepparkorn, timjan, basilika, morötter,palsternacka, sellerirot och lök.
Eller grönsaksbuljong, linser, vitlök, morot, krossade tomater och oliver.
Eller fiskbuljong, morot, palsternacka, tomater, dill, och sej.
Eller något helt annat, skapat av vad du har hemma just den dagen.
Börja med en bas av buljong, tärning, fond eller hemlagad. Tillsätt de kryddor du önskar ha med (exempelvis lagerblad, kryddpeppar, örtkryddor)
Lägg i något proteinrikt som tärnat kött eller linser. (Är det fisksoppa du gör så ska fisken i sist.
Tillsätt vatten i önskad mängd.
Om det är billigt kött som ska kokas länge, låt det sjuda en halv till en timme. Annars sjud ca 10 minuter.
Lägg i tärnade rotsaker som morot, potatis, palsternackor, sellerirot och liknande samt lök.
Fyll på med mer vatten om det behövs.
Låt sjuda tills köttet är mört och rotsakerna mjuka.
Tillsätt annat som du vill ha i, exempelvis grönsaker som stjälkselleri, broccoli, tomater, mm eller krossade tomater/frysta eller burkgrönsaker.
Låt sjuda i 5 - 10 minuter.
Om det är fisksoppa lägger du i den tärnade fisken/skaldjuren nu.
Låt sjuda i 3-5 minuter.
Smaka av om du vill tillsätta lite salt.
Servera gärna med ett gott bröd, smör och ost.
Njut!
Man kan alltså göra soppa på köttbuljong, märgpipa, lagerblad, kryddpeppar, vitpepparkorn, timjan, basilika, morötter,palsternacka, sellerirot och lök.
Eller grönsaksbuljong, linser, vitlök, morot, krossade tomater och oliver.
Eller fiskbuljong, morot, palsternacka, tomater, dill, och sej.
Eller något helt annat, skapat av vad du har hemma just den dagen.
- Nissegossen
- Offline
- Jubelhedersmedlem
- Gubben
Less
Mer
- Inlägg: 50447
8 år 11 månader sedan #741245
av Nissegossen
Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Svar från Nissegossen i ämnet Har någon tips på en bra soppbok?
Isa-Alise nämnde att vid fisksoppa skall fisken i sist, det är rätt. Om du skall ha fisk och skaldjurssoppa, skall skaldjuren komma i sist och de skall bara bli varma, inte koka. De blir sega annars.
Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
8 år 11 månader sedan #741252
av Geta
Svar från Geta i ämnet Har någon tips på en bra soppbok?
Sjuda.....
8 år 11 månader sedan #741276
av Admin1
Svar från Admin1 i ämnet Har någon tips på en bra soppbok?