Carina Håkansson, Fil.Dr, psykoterapeut

Första arbetsdagen efter semestern och redan tre telefonsamtal från förtvivlade föräldrar.

”Varför finns ingen annan hjälp för min son än medicinering”, undrar en pappa.

Läs mer hos ETC.

Kommentarer   
Geta
#3 Geta 2018-08-08 19:59
De flesta med schizofreni är enormt ensamma och fångade i sina vanföreställningar. Då är räddningen att få tala med någon klok person som för in andra tankesätt i sinnet.
Admin1
#2 Admin1 2018-08-08 19:20
Det finns ingen psykoterapi med bevisad effekt mot psykossjukdomar och KBT mot psykos har nyligen bevisats ineffektiv. Två av bröderna i Beach Boys led väl av psykossjukdom. Ene var väldigt dålig och dog till slut. Den andre anställde en egen psykolog i åratals, men blev ej frisk.

Om man ser på antidepressiva så kostar 6 månaders kur minst 150 kr och effekt inom en månad. KBT enskilt kostar 15000 kr och tar 6 månader. Betalar man själv så väljer man antidepressiva. Psykoterapeuten måste sänka lönen till 300 kr per månad för att konkurrera. Så psykoterapi är ett alternativ för de som inte får effekt av antidepressiva och kanske 20-30 %.

Kemisk obalans i hjärnan finns bara hos scientologer och vissa psykologer. Ingen seriös expert på psykofarmaka talar om kemisk obalans utan om att effekten är oftast inte helt klarlagd, men att bevisad effekt finns. För psykoterapi är det väl bara KBT som har ett vetenskapligt stöd på effekt, men man vet inte hur den fungerar i hjärnan och effekten kan variera mellan olika terapeuter. Så psykoterapi är inte så bra som man kan tro.
Geta
#1 Geta 2018-08-08 13:25
Det kan vara svårt att förstå men det var bättre förr inom psykiatrin. Fick själv gå i långvarig psykoterapi under 1980-talet. Läkare som jag talar med idag verkar inte positiva till psykoterapi. Det passar inte patienterna säger man.

Du har inte rätt att posta kommentarer