Peter Ankarberg

I en evidensbaserad psykiatri borde långvarig psykoterapi uppgraderas och långvarig behandling med psykofarmaka nedgraderas, skriver Peter Ankarberg, psykolog och psykoterapeut.

Läs mer i Psykologtidningen.

Kommentar  
Kanske psykoterapi vid schizofreni är något för nyinsjuknade. Senare är 30 % på gruppboende och 20 % har boendestöd. Sedan får en okänd grupp service av anhöriga, som kan dölja behovet av officiell hjälp. De tror jag inte svarar på psykoterapi eftersom de inte klarar vardagen.
Orsaken till att psykoterapeuten satsade på mig var att jag hade visat uthållighet och genomgått en yrkesutbildning.
Det finns KBT-p som används ibland mot schizofreni, men effekten har varit omstridd. För några år sedan gick man igenom 30 studier och fann att den ej gav effekt, men den rekommenderas ändå idag. KBT är en billig psykoterapi med 10 gångers behandling. Svårigheten vid schizofreni är att man kan ha problem att själv göra något och då kan det vara svårt att lyckas med psykoterapi. Man ser på Viska att de flesta inte kan lösa sina egna problem och har svårt att hjälpa sig själv även om de får veta hur de skall göra.
Min psykoterapeut som var en psykiater var ansluten till Försäkringskassan. Det var på 1980-talet. Det skulle inte hända idag.
Han diskuterar mest depression och ADHD. Han diskuterar ej psykossjukdomar. För antidepressiva är placeboeffekten hög 50 % och egentliga effekten 75 % dvs 25 % får dålig eller ingen effekt. Eftersom placeboeffekten är hög och den egentliga effekten liten kan psykoterapi konkurrera även om den också har en otillräcklig effekt. Man får då se till kostnaden för långvarig psykoterapi är mycket dyr och det finns ej tillräckligt många psykologer. Om man betalade ur egen ficka skulle man välja billiga läkemedel tror jag.
Jag har gått i långvarig psykodynamisk terapi. Jag tar bara 1 mg risperidon per dygn och varken antidepressiva eller ångestdämpande. Har inte haft någon psykos senaste 18 åren. Har diagnosen paranoid schizofreni och är 70+. Sköter mig helt själv och träffar en läkare inom psykiatrin en gång per år.